foto-profimediafoto-profimedia

На овонедељну одлуку председника Доналда Трампа да Сједињене Америчке Државе напусте нуклеарни споразум са Ираном прво су реаговале светске берзе. Цена нафте је достигла троипогодишњи максимум и у последња три месеца црно злато поскупело је за чак 20 одсто. То се већ одражава и на цене на нашим пумпама.

Светске нафтне берзе бележе рекорде цене – барел „амричке лаке нафте“ кошта више од 70 долара а „Брент“ на лондонској берзи премашује 77 долара. То утиче и на цене на нашим пумпама, јер две трећине потреба за нафтом и дериватима Србија покрива из увоза.

„Забрињава нас, али принуђени смо да сипамо“, каже један од возача са којима је разговарала екипа РТС-а. Неки од грађана комбинују – понекад иду аутомобилом, а понекад аутобусом.

„Све зависи – колико имам толико и сипам“, кажу грађани.

У протекла три месеца цене деривата на нашим пумпама порасле су 2,5 одсто, односно четири динара по литру. Просечна цена литре бензина већ досеже до 149 динара, а евродизела од 157 динара до 160 динара.

У нафтним компанијама кажу да велики део цене чине акцизе а зависе и од курсних разлика, на шта они не утичу.

„НИС може да утиче на формирање цена горива и то чини кроз повећање ефикасности у свом пословању. Поред тога, својим клијентима нудимо флексибилне, избалансиране цене, у складу са тржишним кретањима. НИС ће се и даље трудити да очува конкурентне цене као и да оне не буду изнад просечних у региону“, саопштио је НИС.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић указује да ће ситуација у наредном периоду зависити од дешавања на глобалном тржишту.

„Уколико се на глобалном тржишту буде мењало, сигуно ће доћи и до повећања цена горива на пупама“, каже Мићовић.

Анализе су показивале да ће се ове године цена црног злата кретати око 60 долара. Због светских геополитичких превирања неки аналитичари упозоравају да би већ следеће године цена барела могла да достигне и 100 долара.

„Повећање цена енергената имаће негативан утицај на светску економију која се и даље бори да избегне сенку економске кризе. Глобални економски раст успораваће се за неколико процентних поена на сваких 10 америчких долара на раст цена нафте“, каже Сијао Лиан, истраживач из Центра за америчке економске студије.

Сигурно је да нафтно тржиште неће мировати. Иран је трећи светски извозник нафте и могао би да умањи испоруке за милион. Договор земаља извозница нафте, чланица – ОПЕК-а и Русије, већ је ограничио производњу. Све то може да направи велики јаз у понуди и потражњи нафте на светском тржишту, што се свакако одражава на цене.

ТопПрес/ Извор: РТС