Топола – Однеговати квалитетан расад нимало није лако, а то најбоље потврђују пољопривредници који се баве овом граном производње. Расадничка производња је посао који захтева доста времена, рада и знања.  Јелена Митровић из села Рајковац  се у овај бизнис упустила 2007. године, првенствено због производње расада лубеница, а онда је посао раширила па сада производи расад на велико.

Фото: ТопПрес

„Расаднички занат сам испекла уз свог оца, од њега сам научила да калемим лубеницу, прво за наше потребе а онда и за продају. Посао није ни мало лак и углавном око калемљења радим сама.  Производња расада у пластеницима почиње почетком фебруара сејањем семена које иде на грејаче, потом у топле леје. Са калемљењем лубенице почињем почетком марта, најпре се  сеје тиква која је подлога за калемљење па лубеница и онда се то после калеми.  Расече се тиква, дода биљка лубенице, то се споји штипаљком. Корен од тикве иде дубоко у земљу и црпи влагу због тога калемљеној лубеници одговара суша више него кишно време и без проблема подноси високе температуре, док не калемљена лубеница има плитак корен и без наводњавања не може да опстане“, објашњава Јелена за ТопПрес и додаје да сваке године повећава производњу калемљених лубеница јер се све више купаца одлучује управо за овако произведене биљке.

Производња расада захтеван посао, фото: ТопПрес

Јелени у производњи расада помаже породица и истиче, да без њихове помоћи и подршке не би могла сама па због тога из године у годину шири производњу.

„Код мене муштерије долазе кући, то су углавном људи који годинама купују и знају шта купују. Углавном и не питају за цену, квалитет је за њих најважнији а ми се боримо да задржимо квалитет и удовољимо нашим купцима. Продаја расада и ове године иде добро, иако су нас пратила поскупљења репро материјала морали смо да коригујемо мало и цену расада али остали смо доследни муштеријама. Највише као и увек купују калемљену лубеницу њу највише и производим, али тражи се и парадајз, краставац, паприка. Сваке године повећавамо број биљака, иако су улагања велика али има и зараде, не жалим се“, каже Јелена.

Тешко је однеговати расад али се добро продаје, фото: ТопПрес

Поред продаје на кућном прагу, Јелена свој расад продаје и на пијацу у Тополи.

ТопПрес

Јеленина специјалност је калемљена лубеница, фото: ТопПрес
За добар расад увек има купаца, фото: ТопПрес
За добар расад увек има купаца, фото: ТопПрес