Чачак – Славу Србије широм света већ годинама бране спортисти, малине као један од најпознатијих брендова, али мало људи зна да наша земља има још нешто чиме може да се поноси. Бели камен са планине Венчац чувен је и тражен на свим мердијанима, а чак је уграђен у стубове Беле куће у Вашингтону. Обрадом овог камена годинама уназад бави се породица Рдуловић, а из њиховог малог погона у селу Доња Трепча финални производ обилази Европу.

„Овај камен важи за најбељи, након његовог опрашивања тај гранулат улази у процес производње и за ових седам година успели смо да произведемо негде око четири и по хиљаде камена који извозимо у девет земаља“, каже за РИНУ власник Драгиша Радуловић.

Мало предузеће са само четири запослена постигло је велики успех и ван граница Србије, што није остало непримећено па је Драгиша добио престижну награду од стране Форума привредника Чачка.

„Наш финални производ након стерчовања иде код наших купаца где се прави декоративна фасада, индустријски под, користи се за акваријуме или за хортикултуру за цвеће. Вреће су од око 25 килограма, и отприлике једна врећа може да покрије осам квадратних метара кулира”, изјавио је Радуловић.

Фото: РИНА

За обојени шумадијски камен са Венчаца, чуло се далеко и преко Атлантика и он се и дан данас налази на виђенијим кућама света.

„Стубови на Белој кући су рађени од венчачког мермера у комаду. Тада су исклесани у Србији и одвезени бродом у Америку, тако да тај камен има своју причу, независно од нас”, истакао је Драгиша.

Србија је управо захваљујући овом малом предузећу под Вујном постала водећи извозник украсног камена овог дела Европе и многе фасаде од Грчке и Албаније, па све до Мађарске украшене су камнеом подно планине Вујан.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА