Фото: ТанјугФото: Танјуг

У Крагујевцу је положен камен темељац за зграду Палате правде у којој ће бити смештено 11 правосудних органа, осам судова и три тужилаштва. Реч је о највећем и најмодернијем објекту који се тренутно гради у Србији, рекла је министарка правде Нела Кубуровић и додала да ће држава у изградњу уложити 25 милиона евра.

Најсавременији услови у новој Палати правде, обједињен рад, смањени трошкови допринеће бржем и ефикаснијем судству, рекла је министарка Нела Кубуровић.

„Ова зграда се у потпуности финансира из буџета Републике Србије, која ће обезбедити адекватне услове за рад и правосудних функционера и запослених, као и бољу повезаност свих правосудних органа на територији града Крагујевца“, рекла је Кубуровић, саопштило је Министарство правде.

Нела Кубуровић је додала да ће смештај свих правосудних органа у једну зграду допринети и уштеди трошкова, а биће омогућена и боља достава списа предмета.

„Нова зграда ће омогућити, пре свега, да правда буде доступнија грађанима, јер ће се сви правосудни органи налазити на једном месту“, нагласила је министарка Кубуровић.

Она каже да ће нова Палата правде у Крагујевцу имати 24 суднице, 74 кабинет суднице, у њој ће радити 800 људи, а да је укупна вредност радова 2,91 милијарди динара, док је град Крагујевац дао парцелу од два хектара.

„Мислим да је и симболично место у ком се зграда налази. Ту нам је у близини Правни факултет, тако да ће и студенти лакше обављати праксу, а недалеко одавде, започеће и изградња затвора, тако да и то показује колико је зграда функционална и колико је омогућено да сви органи који имају везе са судом буду повезани, истакла је министарка правде.

Она је подсетила да то није једини пројекат Министарства правде за унапређење правосудне инфраструктуре, иако је тренутно највећи у последњих неколико деценија додајући да је у току адаптација Палате правде у Београду, као и да се почетком године очекује надоградња Специјалног суда у Београду.

Кубуровићева је нагласила да Министарство правде наставља са својим инфраструктурним радовима, који су у интересу не само запослених у правосуђу, већ и свих грађана како би постојали адекватни услови и омогућен приступ правди.

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су и председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и председница Апелационог суда у Крагујевцу Дубравка Дамјановић.

За наредну годину најавила је почетак изградње затвора у Крагујевцу, а што се капиталних инвестиција на нивоу државе тиче, предстоје радови на Палати правде у Београду и згради Специјалног суда.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг