Државни секретар у Министарству туризма Урош Кандић рекао је да је туристички промет за првих шест месеци повећан за 29 одсто када су у питању страни туристи, у односу на исти период лане и оценио да, ако се овакав туристички промет настави, биће ово „најбоља туристичка година у модерној српској историји“.

Кандић је рекао за Танјуг да повећање туристичког промета утиче и девизни прилив који расте сваке године.

„За прва четири месеца, негде око 22 одсто је већи у односу на исти период прошле године. Наравно да је то значајно за наш БДП, ако знамо да је учешће туризма у укупном БДП-у око пет одсто“, рекао је он.

Кандић је подсетио да ми нисмо земља која има море, нити први одабир када су у питању летње дестинације, али свакако за наш БДП значи раст девизног прилива, који је претходне године био преко две милијарде евра.

Ваучере које држава дели за субвенционисани одмар у земљи, како објашњава Кандић, имају удео такође у привреди и подсетио да је у трећем кругу подељено близу 50.000 ваучера.

Он је подсетио да су ваучери у јануару и фебруару подељени у рекордом року.

„Ваучери су у претходним годинама имали веома велики утицај на развој домаћег туризма, пре свега што су у корона кризи спасили домаћу привреду од ‘корона пропасти. Друга ствар је да смо од 2015. до 2022. имали раст домаћих туриста за више од 700.000, 800.000“, казао је Кандић.

Као трећу ствар наводи да, од кад се користе ваучери, сезона је продужена.

„Када говорим о домаћим дестинацијама она је раније била јун, јул и август, а сад на поједним дестинацијама, које су кључне за искоришћење ваучера, сезона се продужила од априла до новембра“, рекао је он.

Домаћи туристи када је у питању реализација ваучера, највише бирају Сокобању, она је шампион, рекао је Кандић и додао да тамо „одлази“ сваки трећи ваучер.

„Исто тако су популарна Врњачка бања, Златибор, затим Сиријинска бања, Горња Трепча, тј. дестинације у развоју. Када су у питању страни туристи, углавном су још велики градови Београд, Нови Сад и Ниш њихов избор, а зими Копаоник и Златибор“, казао је Кандић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг