Капетан у пензији и његова животна сапутница скућили се у Тополи и од ничега створили „Капетанове винограде“ (ФОТО, ВИДЕО)

Капетан у пензији и његова животна сапутница скућили се у Тополи и од ничега створили „Капетанове винограде“ (ФОТО, ВИДЕО)

Топола – Брачни пар Ферлуга руку под руку сложно, прошли су цео свет, али су одлучили да се скуће баш у Тополи и да у овој малој варошици саграде свој рај на земљи. Како је овај крај препознатљив по вину и винаријама све је више површина под виноградима,  али само једни с’ поносом носе назив „капетанови“ и њих су засадили брачни пар Ферлуга. На четири хектара земљишта направили су и луксузно одмаралиште па се већ дужи низ година  баве сеоским туризмом.

Фото: ТопПрес

„Почели смо  2007. године са рестораном и сеоским туризмом, ја сам био капетан а супруга је засадила винограде и ето назива за наш мали рај у којем сваке године угостимо бројне госте. Најпре смо отворили ресторан, али како су гости имали потребу и да преноће ми смо почели да правимо кућице за њих, и дошли смо до четири, које су им на располагању. Ту је већ поменути ресторан, укусна храна, прелепа природа, пространо двориште, базен, терен за спорт. Наше имање се простире на четири хектара тако да имамо за свачији укус по нешто а за децу је овде право уживање“, каже за ТопПрес Грегор Ферлуга.

Фото: ТопПрес

Овај пар седамдесетогодишњака пропутовао је цео свет али сидро су бацили баш у Тополи. Свих 46 година брака Грегор и Нена Ферлуга сложно су корачали руку под руку, загрљени, увек спремни да се суоче са свим животним тешкоћама и изазовима.

„Све смо ја и супруга скоро сами урадили, осмислили, уткали у сваки детаљ много љубави и труда. Иза нас су године, љубави, рада, труда и велике жеље да створимо нешто у чему ћемо уживати прво ми а онда и наши пријатељи, гости. Деца су нам по свету, имају њихове планове, обавезе, посао не знамо колико дуго ћемо још моћи овим темпом али борићемо се“, поручује Грегор.

Фото: ТопПрес

Он је мишљења да Топола има доста тога да понуди гостима, има потенцијала за развој туризма, сеоског нарочито, али недостаје смештајних капацитета.

„Гост дође, обиђе Тополу, винарије, буде ту један дан и онда одлази. Требало би да учинимо да овде остане, преноћи, задржи се дан или два, викенд на пример. Имамо доста тога, природа је овде дивна, али треба нових идеја, инвестиција“, каже овај домаћин.

Фото: ТопПрес

Сеоски туризам доноси бројне бенефите не само власницима имања већ и гостима. Одмор на селу уз мир, тишину и нетакнуту природу лек је за све, наглашавају власници овог имања и додају да су прошли цео свет али најлепше године су провели управо у Тополи.

ТопПрес