Топола – Наши претци су нам оставили у аманет многе знаменитости, да се сећамо и чувамо оно што су годинама стварали. Али није баш увек тако. У селу Белосавци иза високог растиња и жбунова траве од људских очију сакривена стоји Карађорђева чесма. Овај извор Карађорђе је као поклон оставио Белосавчанима а сада ово место посећују само  оближњи мештани, једна од њих је пензионерка Нада.

„Некада када сам ја била дете сећам се да је ово место било уређено, имале су клупе и седело се поред чесме. Сада је запуштено од корова се не може прићи. Извор је и даље богат водом и треба га одржавати“, каже Нада Крстић.

Она свакога дана пролази поред ове чесме стазом која је некада била пут. Како каже одлазак до продавнице, сеоске амбуланте или поште за њу  је право мучење.

„Сваки мој одлазак до продавнице је пут кроз шуму и ја идем у чизмама. Цела ова деоница која је некада била пут зарасла је у багрење, пут иначе води ка потоку где је чесма која је у катастрофалном стању. Коров расте великом брзином а нико неће да чисти. Због близине поменутих места која посећујем принуђена сам да идем овим путем ако се то уопште може назвати пут. Није лако ићи по овој трави опасно је има змија свуда, овде има осам кућа које су у близини, деца иду овде преко до школе. Па зар није боље да овде може колима да се прође јер нема ни километар дужине него да обилазимо кроз село три километра. Деценијама је ово запуштено и сада је тешко нешто урадити, до пре неколико година пут је био у функцији али врзине са стране су учиниле своје“, рекла је за ТопПрес Нада Крстић.

Према њеним речима инспекција је долазила да интервенише али безуспешно. Надлежни из локалне самоуправе су такође упознати са проблематиком чак су пар пута и обећавали помоћ али до сада се ништа није предузело по овом питању. Крстићева се ипак нада да ће и ова деоница доћи на ред за санацију обзиром да пролази поред Карађорђеве Спомен чесме.

ТопПрес

Фото: Нада Крстић

 

 

.