Чачак – У Чачаку је свечано отворен 52. по реду мађународни карате турнир „Златни појас”, на коме учествује преко 2.000 бораца из 20 земаља.

У два дана трајања турнира мегдан ће делити борци из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Словеније, Словачке, Шпаније, Турске, Шведске, Марока, Непала, Грчке, Немачке, Аустрије, Румуније, Француске, Бугарске, Северне Македоније.

Пред почетак такмичарског дела, председник Карате федерације Србије, потпредседник Европске карате федерације и организатор турнира Славољуб Пипер пожелео је добродошлицу такмичарима и пожелео им срећу на турниру.

„Љубитељима не само каратеа већ уопште борилачког спорта желим да данас уживају у прелепим борбама које ће приказати европски али и светски шампиони, олимпијски освајачи медаља. Чачак је град великог срца, град који ће вас све примити и узвратити љубављу и топлином коју нам и ви сваке године доносите. Осећајте се угодно, живели и срећно”, рекао је Пипер.

Председник Карате федерације Србије, потпредседник Европске карате федерације и организатор турнира Славољуб Пипер, фото: ГЗС

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић свечано је отвори 52. међународни традиционални карате турнир „Златни појас Чачка”.

„Прелепо је отворити манифестацију која је обележила не само наш град већ и државу. Толико шампиона, спортиста и генерација. Много среће у борбама, да памтите наш град по лепим успоменама а они који не победе већ наредне године могу то учинити. За неколико недеља отворићемо и тренажни центар у новој дворани која је опредељена само за тренинге клубова за контактне спортове”, рекао је Тодоровић.

„Од ове године Чачак је престоница културе али је он увек био и биће град спорта јер су ту спортисти и спортски радници то много пута доказали. Организаторима ове манифестације Златни појас Карате клубу Борац и Карате федерацији Србије честитао бих на организацији, а 52 године довољно говори о традицији и захвалан сам вам што нас из године у годину подсећате на важност овог турнира како за град тако и за Србију”, рекао је генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић.

Председник Балканске карате федерације и генерални секретар Европске карате Давор Ципек, фото: ГЗС

Он је истакао велику захвалност свим гостима који су дошли са разноразних страна света да увеличају овај турнир и тиме покажу његову величину.

Председник Балканске карате федерације и генерални секретар Европске карате Давор Ципек честитао је организаторима на 52, значајне години за карате спорт у Србији и на Балкану.

Након победе српске над француском репрезентацијом и освајања Златног појаса, српски репрезентативац је истакао да је добром тактиком и темељном припремом наша репрезентација успешно стала у гард против актуелних европских и светских шампиона.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: ГЗС

„Репрезентација француске је и европски и светски шампион и то довољно говори о њима колико су јаки и квалитетни. Али и ми смо актуелни вицешампиони света па је и било очекивано да ће бити напета борба и тесан резултат. Добром, пре свега, тактиком, а с обзиром на то да познајемо репрезентацију франсуцке припремили смо се за овај меч, сви смо дали свој максимум и сви смо били на завидном, високом нивоу, што је на крају резултирало нашом победом”, казао је Стефан Јоксић, успешни карате репрезентативац Србије.

Међународни карате турнир „Златни појас” наставља се и сутра. На татами подлогу изаћиће око 1.300 бораца млађих категорија.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС