Крагујевац – Садашње и будуће маме и тате су имали прилику да од стручњака из области родитељства чују савете како да унапреде свој однос и реше одређене дилеме на свом путу кроз родитељство. Четврта станица путујућег едукативног каравана била је Крагујевац, чиме је настављен пројекат „На путу кроз родитељство“ који ће се 15. јуна завршити у Јагодини.

„Задовољство ми је да испред Града Крагујевца поздравим све садашње и будуће родитеље и истакнем да је овај караван велика подршка свима вама и целој заједници на путу кроз родитељство. Данас чинимо све да буде више бракова, родитеља, да буде више деце и више чврстих и стабилних породица и овај пројекат управо доприноси томе“, истакла је др Гордана Дамњановић, помоћник градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права.

Учесници панела су били стручњаци из области родитељства, Јелена Марушић, психолог и оснивач Компас васпитања, Миша Стојиљковић, новинар, психолог и аутор емисије и подкаста „Тата ти си луд“ и Јасмина Михњак, психолог и уредник родитељског портала „Свет за нас“, који су својим саветима оснажили родитеље на њиховом путу кроз родитељство, каже се у саопштењу за медије које је достављено нашој редакцији.

Родитељи су имали прилику да се дотакну кључних тема која се тичу њихових улога, промене идентитета током одрастања њихових малишана, као и специфичне трансформације која се догађа када постајемо родитељи. Кроз панел дискусију и интерактивне радионице психолози су пружили драгоцене увиде и практичне савете свим присутним родитељима, истичући важност подршке и разумевања у овој авантури.

„Од првог дана је битно да разумемо да беба нема жеље, већ комуницира кроз своје потребе. Оно што је посебно важно јесте да разумемо примарне потребе бебе и да их потхрањујемо и намирујемо, јер када препознајемо потребе бебе, градимо темељ за даље и развијамо стабилну личност“, нагласила је Јелена Марушић, психолог и оснивач Компас васпитања.

Последњих пар деценија, сведоци смо тога да се значајно мењају родне улоге и да је улога очева у одгајању детета све већа и да су родитељи све равноправнији у подели породичних обавеза.

„Мислим да су родитељи у 21. веку изложени много већим притисцима него што је то било у 20. веку, да буду добри и да не направе ни једну грешку. Идеја је помоћи мамама и татама да без притиска и са што више уживања прођу кроз период раног родитељства и да отворено причамо о свим изазовима који стоје на том путу. Упутство за родитељство не постоји, већ постоји само искуство које се преноси са генерације на генерацију и та искуства нам се активирају несвесно када постанемо родитељи. Важно је освестити идеје, веровања и ставове које имамо, а не знамо ни сами одакле су и да пробамо да им приђемо из другачијег угла“, рекао је Миша Стојиљковић, новинар, психолог и аутора емисије и подкаста „Тата ти си луд“.

У тренуцима доласка детета на свет, родитељи граде нови однос који их повезује и јача, посебно кроз отворено дељење емоционалних изазова које доноси родитељство.

„Родитељи неће успети да одговоре увек из првог пута на све бебине потребе и то је сасвим у реду, јер на тај начин покушавају и сами уче и граде однос са бебом. Када се беба роди, дешава се бумеранг емоција и важно је да маме не очекују од себе унапред, већ да се препусте ономе што се сада дешава и допусте себи да су и уплашене, тужне, узнемирене и да ће све то проћи“, додала је Јасмина Михњак, психолог и уредник родитељског портала „Свет за нас“.

Роса вода, већ више од једне деценије спроводи различите националне програме за стварање бољег окружења како за маме и бебе, тако и целу породицу – од оснивања банке хуманог млека, преко покретања 20 школи родитељства широм Србије, до опремања и успостављања соба за дојење, покретање Роса онлајн школа родитељства.

Током 2024. године Роса ће наставилти да прикупља средства за подршку патронажне службе и подршку родитељству, наводи се у саопштењу.

ТопПрес

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA