Летње рачунање времена завршава се ноћас у три сата, када се, казаљке померају за један сат уназад.

„На основу Закона о рачунању времена летње рачунање времена у 2022. години се завршава у недељу, 30. октобра 2022. године у 3.00 сата, тако што се, померањем за један час уназад, време у 3.00 сата рачуна као 2.00 сата“, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале.

Пре четири године, ЕУ је била веома близу да укине летње рачунање времена и земљама чланицама је дат рок до априла 2020. године да се изјасне.

Када је у марту те године проглашена епидемија корона вируса, то питање је скрајнуто и сагласност до данас о томе није постигнута, а Србија је наставила два пута годишње да мења рачунање времена, као што чини остатак Европе.

ЕК предложила, али ЕУ још није укинула летње рачунање време

Грађани ЕУ су 2018. гласали за укидање смене летњег и зимског времена, односно померања сата, али се од тада ништа није догодило, па се у недељу, 30. октобра, часовници опет померају за један сат уназад.

Европска комисија је 2018. године предложила да се укине летње и зимско рачунање времена, подсећа Дојче веле (ДW)

У далеко најуспешнијој онлајн анкети ЕК, више од 80 одсто од 4,6 милиона учесника анкете било је – за.

Углавном су то били Немци, плус неколико гласова из Аустрије и Луксембурга.

И Европски парламент је већином подржао предлог.

Оно што још недостаје јесте одобрење 27 чланица ЕУ, али, свих ових година, оне, како наводи ДW, једноставно нису урадиле ништа.

„Последња расправа одржана је 2019.“, каже портпарол ЕК Адалберт Јанз.

Према његовим речима, лопта је и даље код држава чланица и ту ће остати у догледно време јер очигледно да нико у европским престоницама не жели да се бави непријатном темом.

У Берлину незванично кажу да ЕУ тренутно има других брига, с обзиром на пандемију короне, рат у Украјини и енергетску кризу.

Ствар је компликованија него што се очекивало јер свака земља ЕУ мора сама да одлучи да ли њени грађани треба да живе стално по летњем или по зимском рачунању времена и ту почињу проблеми.

ДW као нека од питања поставља да ли ће наставити да постоји велика временска зона са 16 земаља, или ће малогранични путници на граници морати да мењају сат два пута дневно, шта је с возом и аеродромима, као и да ли ће зими у Шпанији ускоро бити светло у 10 сати, док ће у Пољској бити мрак у 14:30.

Земље чланице враћају лопту опет Европској комисији зато што, према чешком Председавању Савету ЕУ – ЕК није обезбедила свеобухватну процену последица окончања померања сата – што власти у Бриселу виде сасвим другачије.

Ерик Мамер, један од портпарола председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен, прима то са хумором, па каже да је срећан што ће за викенд спавати сат дуже.

ТопПрес/ Извор: Танјуг