foto shutterstockfoto shutterstock

Од 48 родитеља који су у Београду проглашени кривима за одбијање обавезне вакцинације, њих 15 је кажњено новчаним казнама од 10.000 до 30.000 динара.

Пред Прекршајним судом у Београду ускоро ће се, кажу, наћи још родитеља који одбијају да вакцинишу своју децу ММР вакцином, јер је инспекција Министарства здравља од почетка године поднела још 308 прекршајних пријава.

За прва два месеца 2018. године поднете су 202 пријаве за покретање прекршајног поступка због невакцинисања, а само у марту ове године санитарни инспектори поднели су још 106 захтева.

Највише кажњених родитеља у јануару 2018. било је у Војводини – поднета су 34 захтева за покретање прекршајног поступка.

У фебруару су предњачили Шабац и поново Војводина са по 47 прекршајних пријава, док су прошлог месеца у Лесковцу поднета 53 захтева за прекршајни поступак.

Током јануара у целој Србији поднето је 76 прекршајних пријава, 126 у фебруару и 106 прошлог месеца.

Због изазивања панике својим објавама о вакцинама против морбила, под истрагом Вишег тужилаштва у Београду су Јелена Карлеуша, Маја Волк, списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић, Мирољуб Петровић и Слађана Велков.

Против њих је, како се наводи, кривичну пријаву поднела група од 270 родитеља.

Према подацима „Батута“, од почетка октобра прошле године у Србији је регистровано 4.507 случајева малих богиња, од којих су 2.342 лабораторијски потврђена.

Чак 95 одсто оболелих је невакцинисано, а од тежих компликација регистровано је запаљење мозга и упала плућа.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг