Горњи Милановац – Бројни воћари због неизвесног пласмана или ниже цене свежих плодова воћа, последњих година се радије одлучују за прераду и пласман финалних производа. На тај начин имају дужи временски период да пласирају свој производ и пронађу купца, што у случају свежег воћа није могуће, јер су плодови ограниченог рока употребе. Да се домаћа зимница цени на тржишту и увек без проблема прода доказали су и Кићановићи из Брђана, који су започели породично да прерађују воће и како кажу никада се нису покајали.

Фото: ТопПрес

„Са прерадом смо почели 2006. године, тада нам је први производ био кечап и остали смо му доследни све до данас. Идеја нам се учинила врло заносном и почели смо да ширимо програм па се тако сада на овом месту кувају џемови разних укуса, од шипурка, шљиве, јагоде, кајсије, затим слатка од трешње, шљиве, шумске јагоде. Радимо и кисели програм, корнишоне, ајвар благи и љути и разне врсте паприка, укупно 10-12 производа“, каже за ТопПрес, Филип Кићановић  директор предузећа „Фрутера“.

Филип Кићановић, фото: ТопПрес

Посао прераде воћа најпре је започео Филипов отац да би му се накнадно прикључили  син и снаха.  Према речима нашег саговорника, петнаест година марљивог рада довољан је показатељ да је рецептура била права и да домаћа зимница увек пронађе пут до купца.

„У току сезоне прерадимо у просеку по две  тоне сваког воћа, то је јагода, шипурак, шљива, паприка, корнишони, парадајз. Остали смо породична фирма, нисмо хтели да ширимо да не би губили квалитет, овако можемо све да исконтролишемо као када се кући прави домаћа зимница, 100 одсто природна.  Радимо  по домаћим рецептима у великим машинама које замењују шерпу.  Када нам стигне воће, среди се и иде у дупликатор где се додаје шећер и следи два сата кувања отприлике. Како смо радили на почетку овог посла тако радимо и сада, људи препознају квалитет и то нам је једино важно“, прича Филип.

У овим машинама се припрема џем, фото: ТопПрес

За добре производе потребно је да воће буде одговарајућег квалитета. У овој фирми се ништа не препушта случају и о свему се води рачуна. Захтевима купаца се мора прилагодити, па се тако увек размишља о неким новим укусима и о могућностима изналажења нових тржишта.

„Углавном робу пласирамо преко синдиката и од недавно Београд и наше веће маркете у Горњем Милановцу и Чачку. Морамо пратити тржиште и да се стално истражује шта купци желе, ако немате коме да продате џабе радите. Углавном воће набављамо од наших узгајивача из околине и са њима имамо коректну сарадњу. Размишљамо о новим укусима џемова, вишња или малина али видећемо да ли ћемо моћи да обезбедимо сировину“, наглашава Кићановић.

Фото: ТопПрес

Цена џемова из предузећа „Фрутера“ је од 260 до 300 динара а власник истиче да је задовољан продајом и да су мање серије прераде у контролисаним условима кључ доброг квалитета.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес