Уобичајено је да му цене током лета – падају, али поврће је протеклих дана све скупље.

За килограм парадајза на појединим београдским пијацама тражи се и до 250 динара, а Пироћанци уместо 80 динара, црвене плодове плаћају и до 170 динара. Цена паприка никако да се „спусти“ испод 150 динара, а у Новом Саду достиже и 250 динара. Све то последица је знатно мањег рода поврћа. Приноси су због лоших временских услова, у појединим деловима Србије и – преполовљени.

У Лесковцу, традиционалном повртарском крају, килограм парадајза се на Кванташкој пијаци може купити по цени од 110 до 120, док килограм паприке кошта 70 до 75 динара. Повртари истичу да је то реална цена у тренутном односу понуде и потражње. Робе је мање на тржишту што је последица лоших временских прилика односно отежаних услова производње. Приноси парадајза на отвореном су преполовљени, док су у заштићеним условима, под пластеницима, углавном мањи за 10 до 20 одсто.

– Честе промене времена, много кишних дана, било је и болести. Остали смо бар без половине очекиваног приноса. Није било лако одржати овогодишњу производњу, па је логично да је цена парадајза таква каква је – каже Марко Николић, један од власотиначких произвођача кога смо затекли док тргује на лесковачкој Кванташкој пијаци.

Повртари у Лесковцу негирају спекулације да овдашња роба одлази у извоз, па да због тога цена на домаћем тржишту расте.

– Верујте да робе нема довољно ни за домаће тржиште, а цене које постижемо код нас нису прихватљиве ни за извознике јер ту робу, наравно јефтинију, могу да нађу на другом месту. Једноставно робе нема, а овдашњи купци је траже, па је логично да цена расте. Нисам изненађен што је парадајз на пијацама у Београду двоструко скупљи него кад се купује „на велико“ у Лесковцу. Увек је било тако, али произвођачи од тога немају ништа већ „кајмак скупљају“ накупци – закључује Бобан Илић, повртар из Доњег Крајинца.

У Лесковцу се парадајз „на мало“ продаје по цени од 130 до 150 динара, а паприка за 80 до 100 динара за килограм. Она се може купити и на комад и тада је њена цена, у зависности од квалитета, од осам до 10 динара.

Цена парадајза на врањској пијаци је од 80 до 120 динара по килограму, док се паприке продају поцени од 80 динара. Продавци су задовољни ценама, а ретки произвођачи из овог краја кажу да ипак чувени македонски парадајз и лесковачка паприка диктирају цене и да се они углавном прилагођавају тим тржишним ценама.

Последњих дана, цена парадајза у Пироту је готово дуплирана: са 80 динара по килограму првокласног парадајза на 150 до 170 динара колико кошта данас. Они који раде на Тијабарској пијаци, кажу да је повећање уследило зато што је пластеничка производња углавном продата, док из отворених башта због временских прилика парадајз још увек није за брање, односно није зрео. Тако да је уследила несташица која ће, како тврде продавци, потрајати десетак дана. Сходно томе, тржиште је реаговало, па су цене одмах дуплиране. У истом односу и из истог разлога поскупела је и паприка, али и краставци. Главни снабдевачи пиротске пијаце су из Лесковца и околине, али и са нишког кванташа.

Мања понуда, а велика потражња, главни је узрок високих цена поврћа, посебно парадајза и паприке на пијачним тезгама у Новом Саду, сматрају произвођачи. Килограм парадајза, у зависности од квалитета, Новосађани плаћају од 60 до чак 200 динара за килограм. Паприка је још скупља, па тако за килограм овог поврћа треба издвојити од 70 до чак 250 динара.

Ненад Панић, повртар из Вилова, на југу Бачке, каже да је овакву ситуацију највише утицале временске прилике, због чега је овог поврћа мање на тезгама него лане.

– Више фактора утиче, али је година генерално била лоша за парадајз, јер је пролеће било веома кишовито – објашњава Панић. – Парадајз произведен у пластеницима је обран или је на измаку произвођачи припремају сетву неког другог поврћа. Парадајз посађен на њивама је због велике количине кише у мају и јуну пропао, тако да га нема довољно за тржиште.

Као у Енглеској

Цене парадајза на београдским пијацама достигле су цене најскупљих уличних маркета у развијеним земљама Европе. Ово је слика од пре три дана из једне уличне пиљаре у граду Честеру , на северу Енглеске. Килограм омиљеног поврћа кошта 2,2 фунти, или око 286 динара.

ТопПрес/ Извор: Новости