Кинески Јанфенг у Крагујевцу завршио нови погон

Кинески Јанфенг у Крагујевцу завршио нови погон

Крагујевац –  У Крагујевцу је недавно завршена изградња новог производног погона који за потребе кинеске компаније „Јанфенг“, светског лидера у производњи аутомобилског ентеријера, гради холандска компанија ЦТП инвест.

У првом погону, који је отворен крајем 2019. године, производе се делови ентеријера аутомобила, док ће се у новом производном погону, који са радом почиње у мају, производити ауто седишта.

Међу клијентима компаније „Јанфенг“ је и немачки „Мерцедес Бенц“, али и друге познате марке.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић истиче да долазак и проширење пословања великог кинеског гиганта има велики значај за град.

„Велики значај за Крагујевац. Ту се не ради само о неким краткорочним приходима које ми остварујемо од прихода земљишта, па од тога реализујемо неке друге пројекте у граду. Морам да подсетим да су кинески инвеститори у прву фабрику коју су изградили у Крагујевцу уложили огромна средства, запошљавају око 450 људи у овом тренутку, а коначни циљ је да у фабрици ‘Јанфенг’ буде запослено 800 људи. Поред тога, ЦТП инвест је са ‘Јанфенгом’ изградио још једну фабрику у непосредној близини, у којој би требало да буде запослено још 500 људи. То је посао и егзистенција за преко 1000 породица, што је за Крагујевац заиста значајан број“, навео је Дашић.

Он истиче да је јако битно што ЦТП и њихови познати партнери, попут кинеског „Јанфенга“, бирају Крагујевац, који је један од четири града у Србији у којима ове компаније тренутно послују.

У новој фабрици запослени су претежно млади људи који су веома задовољни условима рада. Градоначелник Крагујевца каже да је обилазећи нови погон фабрике имао прилику да разговара са запосленима и истиче да су услови у којима раде веома задовољавајући.

„Колико сам ја успео да видим обилазећи фабрику и разговарајући са запосленима, они заиста раде у неким условима, како ми то волимо да кажемо, фабрика делује као апотека, све је чисто, педантно. Плате су коректне и више него коректне. Ми смо дошли у фазу као град, са јако великом понудом, односно тржишном утакмицом између различитих индустријских гиганата, да плате на онај најздравији начин економски расту кроз конкуренцију. Радна снага сада може да флуктуира и да се сели између великих компанија као што су Сименс, Форма, Минд, Јанфенг и многе друге компаније, тако да то да на природан начин доприноси порасту зарада у индустрији у Крагујевцу“, закључио је Дашић.

Градоначелник Крагујевца је истакао да постоји интересовање и других великих инвеститора за Крагујевац, али с обзиром на ванредне околности због вируса ковид-19, не очекује се да у овом тренутку било ко онлајн, аплицира за тако велике инвестиције.

„Ми располажемо са земљиштем које је одговарајуће индустријским зонама и које је инфраструктурно потпуно уређено. С друге стране, ми поклањањем земљишта омогућавамо држави да овде гради своје институције, као што је зграда Палате правде, која је од регионалног значаја, такође као што је и Клинички центар, када буде започела комплетна реконструкција, а разговарамо и за нови Ватрогасни дом. Тако да смо на располагању и државним институцијама али и инвеститорима и сматрам да су и ЦТП и Јанфенг, као и други партнери, задовољни нашом комуникацијом и предусретљивошћу коју град Крагујевац исказује у пословању са њима“, рекао је Дашић-

У објекат и у земљиште у Крагујевцу ЦТП је уложио око 19 милиона евра, не рачунајући додатну инвестицију „Јанфенга“ у износу од 20 милиона евра за опремање погона.

Кинеска компанија Yanfeng Automotive Interiors (IFAI) са седиштем у Шангају, има око 110 производних погона и техничких центара у 20 земаља и више од 32.000 запослених широм света. Фабрика Јанфенг у Крагујевцу је прва те компаније у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI