Показатељи на тржишту рада су повољнији него што су били али је и даље сваки пети незапослени млад, изјавила је министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања отварајући конференцију „Покрени се-крени у бизнис“ коју је организовао Сектор предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС).

Министарка је навела да млади, посебно младе жене, имају пуно проблема при добијању посла.

Један од највећих је, како је рекла, то што се од њих тражи да имају радно искуство, а истовремено им се не даје прилика да га стекну.

Младима који су се на конференцији окупили у великом броју, а међу којима су већину чиниле жене, поручила је да живе у време када је држава препознала потенцијал младих и спремна је да им помогне у долажењу до посла и покретању сопственог бизниса.

Државни секретар у Министарству привреде навео је да је ово министарство протеклих година, много помагало у покретању бизниса, а лане је први пут покренуло и реализовало посебан програм намењен младима и женама предузетницама.

Према његовим речима стопа запослености младих је у трећем кварталу прошле године износила 27,3 одсто и била је за 6,2 одсто већа у односу на исти период претходне године.

Истовремено, стопа незапослености је забележила пад од 4,4 одсто и у трећем кварталу 2021. је износила 23,1 одсто.

Директорка Сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић је истакла да је секција за омладинско предузетништво при овом сектору заправо иницирала данашњу конференцију.

Нагласила је да је економско оснаживање младих један од приоритета Привредне коморе и да је циљ подршке да млади чим заврше школовање добију посао и да остану у земљи.   ТопПрес/ Извор: Танјуг