Фото: ТопПрес

Унапређење демографске слике једна је од најзначајних тема за Србију, а пронаталитетне мере које држава годинама примењује почеле су да дају резултате, рекла је министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на конференцији Демографски изазови у Србији и на простору „Отвореног Балкана“, коју је уз подршку Министарства организовало удружење „Маме су закон“.

„Сви наши пројекти, све што радимо и градимо, усмерено је ка истом циљу, а то је да се повећа квалитет живота свих грађана, да финансијски ојачамо и да нас буде све више“, рекла је Кисић додајући да је Србија зауставила негативан тренд пада укупног броја новорођене деце и постала једина земља у региону која је током 2022. године забележила раст броја новорођених.

У прилог чињеници да финансијска подршка породицама са децом никада није била већа, Кисић је навела да се у те сврхе из републичког буџета укупно издваја 87 милијарди динара, као и да су претходних година износи родитељског додатка вишеструко повећани.

Право на субвенцију за куповину прве некретнине до сада је остварило 513 мајки, а унапређена је и подршка државе за процесе вантелесне оплодње.

Министарство за бригу о породици и демографији је ове године издвојило

готово половину свог буџета за суфинансирање пронаталитетних мера у 52 локалне самоуправе, односно 400 милиона динара, истакла је Кисић.

Она је подсетила да је изграђено, реновирано и адаптирано више од 20 предшколских установа, десетине школских дворишта, као и да је обезбеђена и куповина уџбеника.

Кисић се осврнула и на положај мама предузетница који је према њеним речима унапређен кроз измене Закона о финансијској подршци породици са децом, који је ступио на снагу 1. августа 2023. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг