Кисић: Мере опомена, лекари на измаку снага

Кисић: Мере опомена, лекари на измаку снага

Министарка рада и чланица Кризног штаба владе Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да су мере за сузбијање корона вируса које важе овог викенда опомена да ситуација није добра и да је вирус још присутан.

Према њеној оцени, није довољно што су мере одређене само за викенд и што је радно време током викенда скраћено.

„Да ли је довољно два дана? Није добољно ни два, ни 20 ни 220. Заиста морамо да спречимо да се заразимо, то је суштина. Корона вирус је превазишао здравствена питања“, рекла је Кисић Тепавчевићева за телевизију Прва.

Истакла је да су лекари на измаку снага и подсетила на податак да је више од 600 здравствених радника позитивно, а да их је 16 хоспитализовано.

Говорећи о корона-журкама, казала је да је јасно да су сви жељни прослава, али је истакла да ће „испаштати сви ако се појединци неодговорно понашају“.

На питање о мерама на скијалиштима, Кисић Тепавчевићева је навела да, иако људи воле да одлазе на скијање, морају да знају да је ова година другачија од ранијих.

„Ко је себи омогућио такав луксуз да оде на планину, треба да зна да не може да се понаша као претходних година јер се многи са планина враћају болесни. Одмах траже смештај у болници, траже га одмах и преко реда и тек тад виде да је вирус озбиљан“, напоменула је министарка.

У установама социјалне заштите заражено 387 особа

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих присуство вируса Ковид 19 потврђено је код 145 корисника и 242 запослена, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупно је излечено 5.285 корисника установа социјалне заштите и 2.251 запослени у тим установама.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, наводи Министарство.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI