Сваким новим даном имамо све више носилаца инфекције, који могу да шире вирус, не само лабораторијски потврђених случајева, већ оних који носе вирус, а да не знају и зато је од огромног значаја поштовање свих епидемиолошких мера, упозорила је данас чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепчевић.

Она је навела да се свакако бележи тренд учесталости оболевања, што, каже, није неочекивано за овај период године, те да не може да теши чињеница да је у свим земљама окружења и Европи доста лошија.

„Докле год је вирус присутан, не можемо да кажемо да је ситуација стабилна, поготово сада када је сезона респираторних инфекција“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Од почетка школске године заражено 313 ученика

Од почетка школске године у школама у Србији укупно је потврђено 313 случајева вируса корона и то 164 међу ђацима основне школе и 149 међу средњошколцима, каже Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је у току ове недеље код 56 ђака потврђено присуиство вируса корона и то код 28 који похађају основну школу и исто толико код ученика који похађају средњу школу.

„У последњих 15 дана забележен је тренд пораста заражавања. Од укупног броја свих лабораторијских потврђених случајева 61 одсто је регистрован у последњих 15 дана у основним школама и око 70 одсто у средњим школама“, рекла је она.

Како је навела заражавање је и даље спорадично и у већини случајева заражавање ученика се догодило ван школске средине.

„Интензиван је надзор у школама. Благовременим интервенцијама са изолацијама ученика код којих је потврђена инфекција или комплетног преласка одељења или цене смене на онлајн наставу је дошло до контроле преноса инфекције“, навела је она.

Кисић је нагласила да је од почетка школске године вирус корона потврђен међу школском деце на територији 19 округа, а највисе на подручју Града Београда где су заражена 103 ученика, а да следи Шумадијски округ са 14 потврђених случајева.

Кисић је рекла да на територији 11 округа од почетка школске године нема заражених ученика, односно у Западнобачком, Севернобачком, Подунавском, Борском, Топличком, Пиротско, Јабланичком, Пећком, Косовском, Косовско-поморавском и Призренском.

Она је изразила наду да ће се настава и даље одвијати без значајних прекида и похвалила ученике основних и средњих школа и наставнике и професоре који држе наставу .

“Очигледно су се у већини школа поштовале превентивне мере које су омогућиле да имамо прилично безбедну ситуацију у школској средини када је у питању ширење вируса“, рекла је Кисић.

Одлазак у тржне центре уз поштовање прописаних мера

Тржни центри нису проблем, већ непоштовање прописаних мера, оценили су данас чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић и начелник ВМЦ Карабурма Иво Удовичић, одговарајући на питање – да ли је нормално да се, када имамо ситуацију са 1.500 новозаражених, отварају тржни центри.

Кисић Тепавчевић је рекла да треба да живимо, обављамо животне активности што нормалније, али уз поштовање свих мера.

Истакла је да треба да будемо поносни на чињеницу да је отворен тако велики и леп тржни центар у тако тешким временима када је економија у потпуном суноврату, а наша земља је у позицији да тако нестсо постигне.

„На свим местима где је већи број људи, као што су тржни центри где сви одлазимо, не преопоручује се да идемо често, посебно у током лошег времена, када смо волели да тамо боравимо И са породицом. То се сада не препоручује. Треба смањити одлазак на колико је неопходно да би се обављале животне активности што нормалније. Постоје јасне процедуре како треба да се понашамо када одлазимо на таква места И просторе“, подвукла је она.

Истакла је да је сигурно свима најважније да останемо здрави И спречимо да пренесемо инфекцију на оне које волимо.

На додатно питање да је са 300 новозаражених дневно све било затворено и шта се сада променило Кисић-Тепавчевић је казала да је, у тренутку када се вирус појавио, читав свет био неспреман.

„У првом моменту је било најбитније да се спречи сценарио као што смо имали у Италији или Шпанији. Ми смо били једна од земаља у којој се најкасније потврдио вирус, 6.марта. На основу искустава других видели смо шта се дешава када дође до колапса здравственог система И приоритет је био спречити да уђе међу најстарије суграђане, као И да не дођемо у ситуацију да не можемо да пружимо помоћ свима којима је потребна“, објаснила је она.

Указала је да се од тада и за време ванредног стања није стајало скрштених руку, већ су повећани капацитети, купљени тестови, изграђене лабораторије.

„Сада смо вишеструко, више десетина пута спремнији него тада. Надамо се да нећемо доћи у ситуацију да искористимо сав капацитет здравственог система. Што се тиче капацитета лабораторија учинили смо све. Али када је реч о медицинском особљу не можемо тај број повећати, јер су потребне године и искуство. Зато је сада приоритет, иако имамо много већи капацитет, да сачувамо медицинске раднике који се боре у болницама за наше животе и људе на терену који раде даноноћно да би спречили даље ширење вируса“, рекла је Кисић-Тепавчевић.

Удовичић је казао да би се вероватно од њега очекивало, с обзиром да је неко ко осам месеци не излази са интензивне неге, поборник закључавања, али да није за тако нешто.

„Нисам поборник тога, већ сам за поштовање основних мера. Идите слободно у тржини центар, али носите маску, алкохол и држите дистанцу. Не морате се гурати свуда где је гужва. Привреда мора да ради. Морамо добијати плате. Проблем су људи који не поштују прописане мере. Ту држава може много да уради“, уверен је он.

Указао је да нико у свету није имао велики број уско специјализованог особља, јер се нико није спремао на пандемију, коју не памтимо пре сто година.

„Нико није спреман, а не зато што држава није улагала или нисмо хтели, већ не псотоји ни у свету, па ни код нас тог особља, а имамо много пацијената који захтевају то особље“, рекао је он.

Упитана за доступност података заражености по градовима Кисић-Тепавчевић је рекла да су те информације доступне, да их је данас тражила и добила.

Изразила је уверење да ће бити и на сајту, али да сада сви имају јако пуно посла, па је очигледно недоступност појединих података узрочена техничким пропустом.

ТопПрес/  Извор: Танјуг