Кисић Тепавчевић: Критеријуми за пенизионисање остају исти

Кисић Тепавчевић: Критеријуми за пенизионисање остају исти

Планови за измене закона о пензијско-инвалидском осигурању рађени су у околностима пандемије па су сви параметри морали да буду узети у обзир, али новим изменама неће доћи до промена критеријума када је у питању заснивање права на пензијско инвалидско осигурања, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она је истакла да је први већи задатак био да се поправи затечена ситуација и подсећа да је од новембра прошле године одобрена исплата разлика оним осигураницима који су имали смањење пензија, али је нагласила да та измена мора да буде и трајна, као и да то мора бити регулисано законом.

Говорећи о померању старосне границе за стицање права на пензију, министарка Кисић-Тепавчевић је за ТВ Прва поновила да је критеријум за мушкарце 65 година живота и минимум 15 година стажа, а за жена 63 године и два месеца живота и 15 година стажа, али са динамиком повећања старосне границе за жене где да би се до 2032. године оне изједначиле са мушкарцима.

„И ми се сусрећемо са трендом старења као и цео свет јер се повећава очекивана дужина живота. Према проценама Еуростата, очекивана дужина живота за мушкарце износи 79,8 година, а за жене 82,3 године. Морамо и на том плану да се боримо да не буде никакве дискриминације према женама већ да и оне и мушкарци имају исте услове за пензионисање“, указала је Кисић-Тепавчевић.

Када су у питању дотације из ПИО фонда, министарка је указала да ове године имамо најповољнију ситуацију јер нпр. у току маја није повучен ни динар из фонда ПИО, а све обавезе су исплаћене.

Говорећи о посебним категоријама осигураника, министарка др Кисић-Тепавчевић је подсетила да су осигураници пољопривредници до сада губили статус осигураника уколико би се ангажовали да раде на привременим сезонским пословима.

„Тога више неће бити и у будуће сезонски радници неће губити свој статус осигураника пољопривредника уколико буду радили сезонске послове. Када је реч о фри-ленсерима они су још од 2013. године препознати као особе које самостално обављају своју делатност и имали су могућност да се пријаве. Међутим, они то нису радили иако су препознати као самостална делатност и за њих важе исти критеријуми као и за све друге самосталне делатнике. То је зато што су то углавном млађи људи, на почетку каријере који нису увидели да морају да размишљају и о пензионисању“, потврдила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије др Дарија Кисић-Тепавчевић.

Упитана како процењује епидемилошку ситуацију у Србији она је рекла да је суштина коју смо установили да овај вирус не препознаје чак ни сезону као остали вируси из те групе и констатовала да је ситуација код нас сада много повољнија јер имамо испод 100 новозаразених дневно и процес вакцинације напредује.

„Идемо ка враћању нормалних животних околности, али морамо бити спремни и свесни да је вирус и даље ту. Истичем да сви који се данас налазе у ковид болницама нису били вакцинисани. Вакцинисани немају теже облике болести и ја бих апеловала на све наше грађане који се још нису вакцинисали да то одмах учине. Морамо сви да дамо свој допринос да бисмо се ослободили овог вируса. Набавили смо вакцине за све грађане, постали смо главни вакцинални центар у Европи и то би требало да искористимо. Има дана када се код нас вакцинише већи број страних држављана и зато поново апелујем на грађане Србије да искористе ову ситуацију и да оду одмах да се вакцинишу, без одлагања“, апеловала је министарка Кисић-Тепавчевић.

Ове зиме имаћемо пораст респираторних инфекција, упозорила је она и нагласила да уколико не будемо поштовали епидемиолошке мере и не вакцинишемо се нема сумње да ће се епидемиолошка ситуација погоршати.

„Као популација смо (имунолошки) јачи него што смо били, али понављам – то није довољно и опет молим да сви грађани који то још нису учинили што пре оду да се вакцинишу“, закључила је Кисић-Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI