Кисић Тепавчевић: Несумњиво нам је успех на дохват руке

Кисић Тепавчевић: Несумњиво нам је успех на дохват руке

У Србији је много повољнија епидемиолошка ситуацију и бележи се пад учесталости обољевања, тако да су практично од данас могући стручни скупови у затвореним просторијама до 100 учесника, уз поштовање свих епидемиолошких мера – размак између учесника од најмање два метра и ношење маски, уз често проветравање просторија.

То је за РТС рекла министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да ће за фризере бити мање ригорозне мере него за неке друге затворене просторије, а које у фризерским салонима сада подразумевају минимум четири квадратна метра по особи која је присутна у простору, уместо досадашњих девет квадратних метара.

На питање колико смо близу организовању свадба, концерата, фестивала и матура, с обзиром на најаве Кризног штаба такве могућности од 21. јуна уз испуњење одређених услова, Кисић Тепавчевић каже да то зависи искључиво од нас и наводи да уколико се настави овакав тренд вакцинације у нашој земљи, то ће се сигурно одразити на даљи пад учесталости обољевања.

„Повећање обухвата вакцинацијом, последично смањење учесталости оболевања ће нас сигурно довести до тога да већ у току наредног месеца можемо поново да уживамо и у таквој врсти окупљања“, рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање колико смо близу колективном имунитету, министарка је навела да што је већи степен колективног имунитета, то је неповољнија средина за вирус и мања је вероватноћа да пронађе особу која је осетљива.

Процењује се, каже, на основу досадашњих истраживања, да је тај степен колективног имунитет између 65 и 70 одсто.

„Што је виши степен колективног имунитета то је неповољнија средина за вирус и практично када бисмо се вакцинисали сви ми који можемо да примимо вакцину, то би било толико неповољно за вирус да не би имао где да опстане и он би нестао“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Навела је да је на нама да искористимо прилику што су нам вакцине доступне и на дохват руке и да се вакцинишемо јер, каже, свако од нас представља неопходну карику у борби против вируса.

Кисић Тепавчевић је рекла да је проценат вакцинације различит у различитим деловима Србије, да се у Београду приближавамо на око 50 одсто вакцинисаних, а да је међу најстаријом популацијом у главном граду и око 80 одсто.

„Несумњиво нам је успех на дохват руке“, поручила је Кисић Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI