Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић поручила је данас, на Копаоник бизнис форуму, да ће држава дати још већу подршку младима, сиромашним и теже запошљивим категоријама становништва.

Кисић Тепавчевић је рекла да је циљ да се створи тржиште рада које је пођеднако доступно свим грађанима и да то предвиђа и стратегија држава за период до 2026. године.

Навела је да су теже категорије становништва још увек жене старије од 55 година, затим млађе особе од 30 година, особе са инвалидитетом, Роми, становници руралних подручја и посебно жене, као и да су све мере усмерене као овим најосетљивијим групама.

Министарка је рекла, на отварању трећег, завршног дана форума на Копаонику, да се развој Србије у оквиру Агенде одрживог развоја до 2030. године односи на три велике области – економску, социјалну и еколошку.

Истакла је да је рад тог ресора усмрен на давање подршке свима који имају социјалне потребе или су ограничени у задвољавању потреба, права и услова.

„Сваки грађанин Србије има пођеднаку важност и потребна је подршка државе, као ветар у леђа који ће сваком појединцу дати могуцност да допринесе путу напретка“, поручила је она.

Каже да је држава активним мерама запошљавања помогла десетине хиљада грађана у 2021. години, као и да је директну финансијску подршку добило око 20.000 људи.

Министарка је истакла да је за ову годину предвиђено још више средстава, 6,2 миљларде динара.

Казала је да је усвојен и Закон о социјалној карти – који треба да почне да се примењује у марту ове године да ће те карте објединити све параметре за социоекономски статус појединца и омогућити равномерну расподелу свих права и помоћ државе.

„Није више потребно да се иде од шалтера до шалтера, када се убаци ваш матични број обједине се сви подаци, као и особа које су директно везане са вама, на пример, имовинског статуса, из катасатра и слично, што омогућава брзу рекацију за помоћ државе“, објаснила је она.

Додаје да је поносна што је усвојен и Закон о социјалном предузетништву.

Такође, истакла је да је 63 предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом добило директну финансијску подршку за плате запослених и репроматеријале и да се сваке године повећа број предузећа која добијају ту врсту подршке.

„Јако је важна подршка младима и теже запошљивим категоријама, желимо да омогућимо младима да могу одмах да почну да раде и искористимо највећи потенцијал“.

Министарка каже да је почета прва фаза програма за подршку младима и да је циљ да у року од четири месеца од завршетка образовања добију понуду за посао или им се омогући наставак образовања.

Кисић Тепавчевић је рекла да се програм Прва плата показао добро и да је у првом кругу око 9.000 младих добило своју прву плату и да се за други круг пријавило још више младих.

„Србија иде путем развоја и напретка, али неопходна је енергија сваког од нас“, поручила је министарка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг