Климатски феномен „Ел Нињо“ један је од разлога што је у 2023. години оборено много температурних рекорда и што ће вероватно бити најтоплија забележена година у историји Србије, изјавила је данас метеоролошкиња Института за метеорологију Ирида Лазић.

„Сада смо ми ушли у ту топлу фазу ‘Ел Ниња’, и управо је то један од могућих разлога зашто је 2023. година од јуна почела да обара рекорде. Имали смо најтоплији август, па септембар, октобар. И ова јесен је најтоплија коју смо имали. Чак су примећене тропске ноћи 17. и 18. новембра у неким деловима Србије, у Лозници, неким градовима, тако да је ова година је заиста топла због тог придруженог ефекта ‘Ел Ниња'“, навела је Лазић за Танјуг.

Говорећи о феномену све топлијег времена, она је објаснила да је „Ел Нињо“ климатски феномен који се догађа на сваких 2 до 7 година и додаје да је то нормална појава у атмосфери.

„Догађа се да се у Тихом океану вода загрева. И даље научници не могу да кажу шта је старије, кокошка или јаје, да ли се загрева прво океан или атмосфера, али оно што ми опажамо је да се вода загреје у Тихом океану, загреје околну атмосферу и да се топли ваздух креће ка истоку планете и доноси падавине тамо где иначе влада суша. Тако да се цела клима, да кажемо, на неки кратак временски интервал поремети“, навела је Лазић.

Према њеним речима, научници су опазили да је у јуну ове године Тихи океан почео да се загрева и да су приметили аномалије које прелазе 0,5 степени, што је већ био аларм да почиње сезона „Ел Ниња“.

Она је рекла да је ова климатска промена добила име, јер се на југу опажа у доба зиме, када се у Јужној Америци прославља Божић.

„У климатским обрасцима имамо смену ‘Ел Ниња’ и ‘Ла Ниње’. Топле и хладне фазе. ‘Ел Нињо’ значи „мали дечак“. Добијено је по малом дечаку, у смислу Божића у том делу године. Мали дечак у смислу Исуса Христа, па је на тај начин ‘Ел Нино’ добио име“, објаснила је Лазић.

Она је подсетила да је 2016. година до сада била најтоплија година икада измерена у Србији, а очекује да 2023. година обори тај рекорд.

„Чекамо крај године да званично објавимо да је најтоплија година. А такође, велике су шансе да 2024. година буде топлија од 2023. године, али још увек не можемо тачно прецизирати колико ће бити екстремна година, зато што тешке су прогнозе како ће се развијати ‘Ел Нињо'“, рекла је Лазић.

Покушавајући да приближи феномен климатских промена, Лазић је навела да се климатске промене могу објаснити преко метафоре човека који шета пса.

„Човек који је шетач су климатске промене. А пас који иде око власника су ти нормални климатски обрасцци који се догађају у неком временском интервалу. Али оно што је главни сигнал, то су те климатске промене. А оно што се придружује тим климатским променама, то је управо сад овај ефект ‘Ел Ниња’, који има потенцијал тек да загреје 2024. годину. Јер још увек нисмо дошли до пика, до највећег загревања Тихог океана“, закључила је Лазић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг