foto-tanjug-dragan-kujundzicfoto-tanjug-dragan-kujundzic

„Српски телеграф“ је објавио 11, како је наведено, „кључних тачака“ документа под називом

„План за подршку међународне интеграције Косова“, који су у Вашингтону усвојиле земље Квинте – САД, Немачка, Француска, Британија и Италија.

У њима је, како тврди лист, до детаља разрађен план притисака и уцена чији је крајњи циљ слом Србије, односно потпуна независност Косова и одвајање Србије и Русије.
Као кључне тачке тог „вашингтонског папира“, наведени су потпуни суверенитет Косова и учлањење у Уједињене нације, затим, притисак на све чланице Европске уније које нису признале Косово, као и лобирање у УН и Савету безбедности да се укину или затворе за јавност редовне седнице СБ о Косову.

Ту су и намера да се сузбије свака иницијативе о подели Косова, одузимање свих могућих извршних овлашћења Заједници српских општина, пријем Косова у Интерпол, Унеско, Савет Европе, Светску царинску организацију, као и брутални притисци на земље које размишљају да повуку признање Косова.

Међу тачкама тог плана је, пише „Српски телеграф“, и све веће условљавање Србије у отварању поглавља у преговорима у ЕУ, притисак на суседне земље да отварању билатералне спорове са Србијом, пре свега око граница, затим, спиновање афера против председника Александра Вучића и његових најближих сарадника, као и веће издвајање за корпус невладиних организација које се противе власти у Србији.
Лист пише да је састанак земаља Квинте одржан је на дан војне параде у Москви, да је неке детаље овог плана открио шеф дипломатије Ивица Дачић, а да су они „гори“ сегменти процурели из дипломатских кругова.
Како се наводи, Дачић је рекао да је пре израде плана направљено посебно тело – радна група за признавање и пријем Косова у међународне организације, да је састанком председавао заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмер, а да је документ направљен у сарадњи са Кетрин Бонди, службеницом у одељењу за Косово канцеларије за јужну и централну у Европу при бироу Стејт департмента за европска и евроазијска питања,
Он је објаснио да су приштинске власти ангажовале лобистичку агенцију из Француске коју води један бивши француски министар спољних послова да им помаже да добију што више признања.

-У поседу смо докумената који говоре како ће која земља гласати и ко ће им помоћи за сваку земљу. Немачка, Аустрија, исламске земље… Како ће им помоћи при гласању, од Емирата се чак тражи да они плате земљама које немају пара да дођу на конференцију о чланству у Интерполу, која ће се одрзати у Емиратима крајем године, како би гласали за пријем – рекао је Дачић, додајући да Запад форсира Приштину да не прихвата било какве преговоре, осим о независности.

Према писању „Српског телеграфа“ Дачић је навео тек део онога што Запад спрема и што је договорено на састанку у Вашингтону, који је требало да остане тајна, али су га открили приштински медији.

Првобитна листа захтева, притисака и уцена додатно је проширена након најаве да ће сарадња Србије и Русије бити проширена, посебно у војном аспекту, што је резултат посете председника Вучића Москви, пише „Српски телеграф“.

ТопПрес/ Извор: Вести онлајн