Чачак – Двадесет и четири сата, седам дана недељно – толико сада траје радни дан књиговођа широм Србије.

У папирима и бројкама су, како кажу „до гуше“, а електронска апликација Агенције за привредне регистре која је требало да им олакша подношење годишњих извештаја заправо им отежава јер више није у функцији, него што јесте, преноси РИНА.

„Претходна година била је изузетно тешка, обавезе које су на књиговођама констано се гомилају, а сада је дошло до кулминације. Систем је тотално загушен, велико је оптерећење на самој апликацији, а рок који је дат до 01. марта је било немогуће испунити, иако буквално радимо без паузе, дан и ноћ. Неколико дана пред закључење Агенцији за привредне регистре предато је само 61 одсто извештаја, а остатак је било немогуће поднети у тако кратко прдвиђеном року “, изјавила је за РИНУ, Верица Брковић књиговођа из Чачка.

Епидмија корона вируса, велики број оболелих обвезника, оних који су у изолацији, додатно су отежали и иначе јако тешку ситуацију. Број пореских обвезника у односу на претходни период повећан је за 70.000 хиљада, а број књиговођа се није знатно повећао.

 

Књиговође широм Србије на великим мукама, Фото: РИНА

„Удружење књиговођа је надлежнима предало молбу да рок буде продужен до 31. марта, али још увек нисмо добили никакав одговор. Порески систем треба да буде једна кохерентна целина и уколико само једна карика закаже, може доћи до великог проблема. У овом случају та карика су књиговође, али ми смо потпуно немоћни кад је у питању оваква констелација обима посла и задатих рокова. Продужетком рока добили би се потпунији, квалитетнији извештаји из којих би могли да се црпе адекватни подаци“, нагласила је Верица Брковић и још једном додаје:

„Послови се обављају електронски, књиговође морају све то да ураде како закон налаже, рокови су згуснути, а захтева је све више и нереално је очекивати да под тим роковима они могу бити испоштовани“, закључила је Брковић.

 

ТопПрес/ РИНА