Министарство рада апеловало је на послодавце да запосленима који раде од куће, уколико то природа посла које обављају дозвољава, омогуће да са таквим радом наставе до успостављања јавног превоза у пуном обиму, као и наставка рада вртића и продуженог боравка за децу.

Доношењем одлуке о проглашењу престанка ванредног стања, престала је да важи Уредба о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, а такође више на снази није ни закључак којим Влада даје сагласност за доношење решења о плаћеном одсуству дуже од 45 радних дана по скраћеном поступку, наводи министар рада Зоран Ђорђевић.

Изузетак, наводи он за Танјуг, представља закључак којим је дата препорука послодавцима да запосленима који имају обавезу редовног обављања радних задатака у условима ванредног стања, омогуће коришћење дела годишњег одмора за 2019. годину, закључно са 31. децембром ове године.

И даље на снази остају препоруке, како каже,да се води рачуна о мерама у геронтолошким центрима, као и о угроженим категоријама, пре свега хроничним болесницима.

Он је као пример навео организацију у свом Министарству истичући да су запослени позвани да се врате на посао од 11. маја, да су им дата решења за то као и потребне потврде за превоз и вртиће, али и налог свим руководиоцима сектора да у хроничним болесницима препоруче да од понедељка искористе стари годишњи одмор .

За то време они треба, објашњава Ђорђевић, да добију потврду од лекара како би посао за њих по истеку одмора, организовао тако да им здравље не буде угрожено, односно да им се комисијски одреди рад од куће“, каже министар.

Ђорђевић је најавио да ће данас Министарство рада објавити акт превенције и заштите безбедности и здравља на раду и да је идеја била да Министарство да пример другима како то питање може да се реши, а да ће Влада Србије врло брзо донети Уредбу у којој ће бити дефинисано чега ће све послодавци морати да се придржавају.

Он је рекао да ће ресорно министарство ускоро обавити и анализу свега што је урађено од увођења ванредног стања до 6. маја, односно мера које су донете, а биће обављена и унутрашња ревизија у министарству.

„Циљ је да видимо да ли су се све установе које су у нашем делокругу рада придржавале свих мера, какве одлуке су доносиле, да ли су на пример, правилно трошиле новац и да се на основу тога донесу даље мере и исправе пропусти ако их је било“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је изјавио да су мере које је влада Србије донела у циљу подршке привреди спречиле да дође до масовнијег отпуштања радника.

Он очекује да ће се са почетком рада угоститељских објеката, пре свега хотела, значајан број радника вратити на посао.

Ђорђевић је рекао да се у периоду од увођења ванредног стања услед епидемије, 7.300 грађана јавило НСЗ и да се само дан после укидања ванредног стања не може са сигурношћу рећи када би могло да се очекује да ће неке делатности вратити своје раднике назад на посао.

„Већ од понедељка почиње велики број привредних субјеката да ради, и угостистељски објекти и хотелу који су највише претрпели у овој кризи те очекујем да се прво у тим областима велики број радника врати на посао а даље ћемо видети како ће се ситуација одвијати“, рекао је министар рада.

Уверен сам да ће мере које је влада донела, односно Министарство финансија дати ефекта, рекао је Ђорђевић.

Истиче и да су мере помоћи довеле до успоренијег отпуштања радника у односу на почетак ванредног стања и да су већ после најаве председника Вучића да ће се привреди помоћи, многи послодавци вратили раднике на посао.

Ђорђевић каже да је циљ да привреда настави са радом, и тамо где смо стали пре ванредног стања.

Истиче да је у протеклом периоду у Србију дошло око 400.000 наших људи из иностранства, и да стаје да се прилагодимо и тим околностима, односно да им се посредством НСЗ пружи могућнст преквалификација и доквалификација како би нашли посао у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг