У поноћ је истекао рок за предају листа за парламентарне изборе, као и за предају кандидатура за председничке изборе расписане за 3. април и остало је још само да се Републичка изборна комисија (РИК) изјасни о јос две председничке кандидатуре и једне посланичке листе које су предате касно синоћ, да би коначна листа оних који ће бираче бити коначна.

У трци за председника Републике ове године требало би да буде осам кандидата, што је за три мање него на претходним изборима 2017. године.

Републичка изборна комисија до сада је прогласила шест председничких кандидатура, међу којима – Милоша Јовановића испред коалиције Нада, Здравка Поноша којег је предложила коалиције “Уједињени за победу Србије”, Милице Ђурђевић Стаменковски испред странке Заветници.

Александар Вучић је кандидат коалиције „Александар Вучић – Заједно можемо све“, Бошка Обрадовића кандидовала је коалиција Двери и ПОКС-а, док је коалиција „Морамо“ за председницу предложила Биљану Стојковић.

У самом „фото-финишу“, тек неколико сати пред истек рока за предају потписа, своје кандидатуре за место на Андрићевом венцу, предали су и Бранка Стаменковић као кандидат коалиције Суверенисти, те Миша Вацић којег је кандидовала Српска десница, па се тек очекује да њихове кандидатуре и званично прогласи РИК.

Редослед кандидата на гласачком листићу биће утврђен жребом, на седници РИК-а, најкасније 18. марта, директан пренос на јавном сервису.

Такође, РИК је прогласио и 16 листа које ће се надметати за мандате у наредном сазиву републичког парламента.

Прва предата и проглашена, па ће се и на гласачком листићу наћи под бројем 1 је листа коалиције око Српске напредне странке „Александар Вучић – Заједно можемо све“.

Ту листу предводи др Даница Грујичић, а за њом следе математичар Стојан Раденовић, молекуларни биолог Јелена Беговић, глумац Лазар Ристовски, професор Жика Бујуклић. директорка КБЦ „Бежанијска коса“ Марија Здравковић, спортисткиња Борислава Перић Ранковић.

Под бројем 2 проглашена је листа коалиције око Социјалистичке партије Србије „Ивица Дачић – премијер Србије“, а први на листи је лидер СПС Ивица Дачић, док је други лидер ЈС Драган Марковић Палма.

Трећа је листа „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, коју предводе досадашњи посланици те странке Балинт Пастор, Елвира Ковач, Арпад Фермонд…

Листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“, наћи ће се на гласачком листићу под бројем 4, а у врху листе су редом Војислав Шешељ, Љиљана Михајловић, Александар Шешељ, Вјерица Радета…

За њима следи листа „Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије (Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ – ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога“, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка).

Ту листу предводе Мариника Тепић, Зоран Лутовац, Мирослав Алексић, Борко Стефановић, Драгана Ракић.

Шешта проглашена је листа „Др Милош Јовановић – Нада за Србију – Српска коалиција Нада – Национално демократска алтернатива – Демократска странка Србије (ДСС) – За краљевину Србију (Монархисти) – Војислав Михаиловић“, а листу воде Божидар Делић, Војислав Михајловић, Милош Јовановић…

Са десног политичког спектра на гласачком листићу наћи ће се и листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“.

Осма ће бити листа „Муфтијин аманет – Странка правде и помирења (СПП) – Усаме Зукорлић“, коју предводе управо Усаме Зукорлић, као и досадашњи посланици Јахја Фехратовић, Мисала Прамековић…

Коалиција Морамо предала је своју листу „Морамо – Акција – Еколошки устанак – Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић“, а прва три имена на листи су Александар Јовановић Ћута, Биљана Ђорђевић и Небојша Зеленовић.

Под редним бројем 10. на гласачком листићу наћи ће се листа „Суверенисти – Саша Радуловић (ДјБ), Милан Стаматовић (ЗС), др Јована Стојковић (ЖЗС), а управо они предводе листу, док су ту и Војин Биљић, Бранка Стаменковић…

Затим следи листа „Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову краљевине Србије“, коју предводе Бошко Обрадовић, Жика Гојковић, Иван Костић.

Комисија је као 12. листу прогласила „Заједно за Војводину – Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину) а прва два имена на листи су Томислав Жигманов и Александар Оленик.

Затим следи листа „СДА Санџака – др Сулејман Угљанин“, коју предводи Енис Имамовић.

Редни број 14 могу да заокруже они који желе да гласају за листу „Борис Тадић – Ајмо људи – Социјалдемократска странка – Нова странка – 1 од 5 милиона – Толеранција Србије – Уједињени покрет зелених Србије – Бошњачка грађанска странка – Бошњачка грађанска странка – Странка Црногораца“.

Ту листу води Горан Радосављевић, а за њим следе Арис Мовсесијан, Вида Огњеновић, Константин Самофалов, Нада Колунџија…

Под редним бројем 15. биће листа „Алтернатива за промене – Албанска демократска алтернатива“, а први на листи је Шћиприм Арифи, док је 16. листа „Коалиција Албанаца долине“, на којој је прво име Шаипа Камберија.

Такође, пред истек рока, у недељу увече изборну листу предала је и Ромска партија, „Ромска партија – Срђан Шајн“, коју би РИК тек требало да прогласи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг