Хормони имају велики значај у одбрани организма од болести, па и од короне са којом се цело човечанство бори већ две године, рекла је гостујући у „Уранку“ К1 телевизије енедокринолог проф. др Светлана Вујовић.

„Фасцинантна је улога хормона у одбрани организма од болести, па и од ковида. Спремам рад на ту тему за светске часописе. Они који су имали добар хормонски статус, који нису гојазни и који не пуше, имали су бољу одбрану организма од ковида. Ниједна моја пацијенткиња није имала ни средње тешку ни тешку клиничку слику, нити је била на респиратору“, казала је проф. др Вујовић.

„На свим крвним судовима постоје места на која делују полни хормони. На пример, две трећине нашег мозга чине крвни судови, а на њих делују естроген и тестостерон. Када су хормони у дисбалансу долази до депресије, Алћајмера, деменције. Срце је хормонски орган и на све ћелије срца делују полни хормони. Балансирањем нивоа хормона може се регулисати крвни притисак. Ако хормони не раде како треба долази до аритмија.“

Проф. др Светлана Вујовић је истакла и значај телесне тежине у одбрани од болести.

„Гојазност није само козметички проблем. Масно ткиво је веома активно и оно само по себи представља запаљење, а оно доводи до других запаљенских процеса. Зато је ковид опасан за гојазне. Код гојазних особа лакше долази до запаљења крвних судова у плућима, срцу, мозгу, до тромбозе. Ова пандемија указује нам на то да под хитно нешто морамо да променимо у стилу живота. Након четрдесете године сви морају да се тестирају: да провере стање хормона, ураде класичне биохемијске лабораторијске анализе, ултразвучне прегледе. То може да се уради и у домовима здравља.“

Вујовићка је казала да ко има добар баланс хормона у организму, он заправо у телу има антизапаљенске супстанце.

„Два главна хормона који тело штите од свега су естроген за жене и тестостерон за мушкарце. Ко има добар ниво ових хормона у телу, он заправо има антизапаљенске супстанце које га штите од болести.“

Ускоро ће у Београду, у оквиру нове зграде Клиничког центра Србије, бити отворен Национални центар на чијем челу ће бити управо докторка Вујовић.

„У новој згради Клиничког центра Србије, на десетом спрату, биће отворено посебно одељење које ће се бавити проблемима хормонског дисбаланса. Пре 11 година ми је одузето то одељење јер је, како су ми казали, то било одељење „за хистеричне жене и неуравнотежене мушкарце“. Због квалитета живота наших људи сам кренула у борбу да вратим то одељење, окружила сам се младим људима, и имам најбољи тим на свету“, казала је др Вујовић.

„Моји пацијенти су моји најбољи асистенти. Они научна знања преносе даље. Министар Лончар ме је позвао и питао шта ја то радим што не раде други лекари, и у року од десет минута смо се споразумели. Најважнији циљ ове земље је да нас има, да се рађају бебе. У Националном центру сви парови из сваког места у Србији долазиће да се тестирају и да утврдимо зашто немају бебу. Да исправимо неправилности или да их припремимо за вантелесну оплодњу која ће успети. Десети спрат биће делом посвећен томе, имаћемо велики број лекара како се не би чекало. Други део спрата односиће се на све особе изнад 40 година које би требало да буду радно способне и са 80. Ту ћемо проверавати хормонски статус и помагати им да буду здрави и дуговечни. Није случајно што поред највећих светских државника седе ендокринолози“, рекла је Вујовић и истакла да ће се у Центу усавршавати лекари из целе Србије, региона и света.

Она је рекла и да људи у Србији и даље имају предрасуде када је реч о хормонској терапији.

„Да је естроген крив за карцином дојке највише би га имале труднице. То су предрасуде. Хормонска терапија може да се маже на кожу као крема, да се ставља испод језика као бомбона, постоји и у виду ињекције, постоје фластери. Ништа није заувек, на шест месеци контролишемо ниво хормона и ако је све у реду, укидамо терапију“ – каже проф. др Вујовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг