foto tanjug dimitrije gollfoto tanjug dimitrije goll

БЕОГРАД – За родитеље који не упишу децу у први разред основне школе предвиђена је казна од 100.000 динара, рекао је данас министар просвете Младен Шарчевић и додао да упис првака почиње од следеће недеље и да ће трајати до краја лета. Основна школа је обавезна по закону, наводи министар, а родитељи који не упишу дете у предвиђеном року биће кажњени.

 „Кажњаваће их судија, а ми ћемо их тужити“, рекао је Шарчевић за Прву ТВ, те додао да се у сарадњи са Уницефом ради и на томе да средња школа буде обавезна.

Министар је казао да је електронски дневник, чије је увођење почело прошле године, заживео и чак превазишао очекивања. Како је навео, планирано је да електронски дневник буде у 200 школа, али се већ стигло до 556 школа, дигитализација ће бити још масовнија, а с Министарством телекомуникација ради се на јачој интернет мрежи.

Тренутно је, навео је министар, 90.000 комплета уџбеника бесплатно, а од економске моћи државе зависиће када ће и да ли ће они бити потпуно бесплатни. Додао је да је у скупштини тренутно Предлог закона о уџбеницима који ће, између осталог, омогућити да наставници бирају уџбенике, али њихов избор мора бити усаглашен на нивоу школе и прихваћен на већу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг