FOTO PROFIMEDIAFOTO PROFIMEDIA

Сви знамо да је сезона годишњих одмора идеалан моменат за пљачку, али су разбојници постали толико „професионални“ да је просто невероватно колико користе сваки могући тренутак за разбојништво. Идеалан моменат када харају кућама и становима је када су људи одсутни, а све чешће се пљачке дешавају за време слава, свадба, рођендана, али лопови не презају ни да упадају у домове покојника чак и када је сахрана у току.

Професионални лопови увек добро испитају кретање потенцијалне жртве, па чекају идеалан моменат када људи нису код куће да крену у акцију. Није на мети само „обично“ становништво, једнако пљачкају и познате, а за окореле криминалце ни обезбеђење, ни сигурносне камере нису препрека за разбојништво.

ПОЗНАТИ НА МЕТИ ПЉАЧКАША

Пример за то је последња велика пљачка која се догодила Саши Поповићу, на дан концерта Саше Матића у Арени, када је из његове куће украден сеф. Терен је био и више него погодан јер је Поповићева ћерка ту ноћ славила рођендан. За лопове је то била сјајна прилика јер су били сигурни да нико неће бити код куће.

Такође почетком марта, лопови су упали у стан Даре Бубамаре на Дедињу и према незваничним информацијама, однели плен вредан 30.000 евра. Лопови су из стана однели новац, три златне огрлице, сат, пет уметничких слика, две уникатне вазе, бунду и две ташне.

Да им ништа није свето и да немају самилости показује и случај још од пре пет година, када је покојном брату бившег српског репрезентативца Сава Милошевића опљачкана кућа, док је била у току сахрана преминулог.

Последњи у низу случајева пљачке преминулих догодила се у септембру прошле године, када су само недељу дана након сахране Љубише Самарџића, непознати лопови опљачкали су стан славног глумца и редитеља. Провалници су украли већу своту новца и накита, а између осталог – и Самарџићев златни ролекс!

ТИПОВАЊЕМ НАЈЛАКШЕ ДО МЕТЕ

Тим поводом разговарали смо са криминологом Златком Николићем, који нам је рекао да је постало скоро па немогуће се заштити од пљачкаша и разбојника.

– Пљачка постоји од кад је света и века, не можемо је спречити тим више што бројни криминалци пролазе некажњено, а управо то их охрабрује да наставе даље. Па тако имате две врсте пљачкаша – оне професионално обучене и ситне лопове.

– Професионалци су обучени људи, који студиозно прилазе мети. Осматрају спољашњост како мете, тако и стана или куће коју намеравају опљачкати. Важно је каква је заштита објекта, да ли је под камерама, обезбеђењем, да ли је могуће доћи до шифре итд. Има безброј „ситница“ на које лопови обраћају пажњу. Такав случај пљачке се догодио код Саше Поповића. Најпопуларније је тзв. типовање, када неко из околине дојави лоповима на који начин да најлакше дођу до плена – рекао је за Телеграф.рс криминолог Златко Николић.

СТАРИ И НЕМОЋНИ ИДЕАЛНИ ПЛЕН

Николић је објаснио да постоје и лопови који у пролазу обију све погодно на што наиђу, посебно су на мети празне куће и станови. Такође прате кад ко излази и када се враћа у стан, када кућа остаје празна, а поготово су мамац стари и немоћни људи. Сваког дана имамо прилику да чујемо да је неко од старих опљачкан, а неретко из користољубља и убијен.

Језив случај насиља и разбојништва над старима, десио се пре двадесетак дана пензионеру у Апатину, када су четворица разбојника упала у његову кућу, везали га, а затим тукли и секли ножем по рукама, тражећи да призна где држи новац.

Само један у низу језивих случајева се догодио у децембру када је насмрт избоден девизни пензионер у Сомбору, а тог дана када је усмрћен из банке је подигао већу суму новца.

Могли бисмо до бескраја да наводимо примере злочина и пљачке над немоћнима, па се јавља питање како се могу заштитити?!

Стручњаци саветују да би стари људи, посебно који живе сами требало да промене време кретања, да у различито доба дана одлазе у шетњу, на пијацу, код лекара, да на сваки могући начин лоповима заварају траг.

– Пензионери имају један устаљен начин живота, који тешко могу да промене. Врло је важно да буду опрезни и строго воде рачуна с ким разговарају, кога пуштају у стан, време је такво да се на сваки детаљ, ради сопствене сигурности, мора обратити пажња. Од свих забележених кривичних преступа, имовински деликти (пљачке, крађе, разбојништва…) чине 80 одсто кривичних дела – закључио је Николић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Ј.Ј.К