У Србији су први пут дефинисани услови и начин коришћења ознаке „посно“ на прехрамбеним производима, а допунама Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране прецизније је одређено и коришћење ознаке која се односи на храну без глутена.

Новином у допунама тог Правилника отклоњене су многе недоумице око навођења ознаке „посно“, кажу за Танјуг у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Прецизирано је да ознака „посно“ може да се наводи само на храни која није пореклом од топлокрвних животиња, нити је у било којој фази њене производње и прераде коришћена храна тог пореклом

Такође, та ознака ће моћи да се нађе на производима којима нису додати састојци, укључујући адитиве, носаче, ароме и ензиме, или помоћна средства у производњи.

То се односи и на супстанце које нису адитиви, али се употребљавају на исти начин и у исте сврхе као помоћна средства, у прерађеном или непрерађеном облику, а који су пореклом од топлокрвних животиња.

Допунама Правилника предвиђено је да у комуиникацији трговаца храном са потрошачима ознака „посно“ спада у део пружања добровољних информација.

У Министарству напомињу да информације које се наводе на добровољној основи морају да буду истините и прецизне, као и обавезне информације које се наводе на декларацији производа или се користе приликом оглашавања производа.

На посној храни могу се истовремено навести реч „посно“ и информација о могућем присуству састојака који могу да изазову алергије или интолеранције, који су резултат унакрсног контакта са састојцима посне хране.

Та могућност је регулисана само у случају ненамерног присуства састојака који су пореклом од топлокрвних животиња, али само ако су предузете све мере предострожности у складу са добром произвођачком и хигијенском праксом.

Друга новина коју доносе допуне Правилника односи се дефинисање услова и начина коришћења изјава који се односе на глутен што ће, кажу у Министарству, умногоме олакшати куповину хране потрошацима који су интолерантни, односно алергични на глутен.

Тако је ознаку „без глутена“ допуштено навести само ако је садржај глутена у храни као готовом производу мањи од 20 милиграма по килограму.

Такође, изјаву „врло мали садржај глутена“ допуштено је навести само ако храна, која се састоји или садржи један или више састојака произведених од пшенице, ражи, јечма, овса или њихових укрштених, односно хибридних сорти који су посебно прерађени с циљем смањења количине глутена, не садржи глутен у количини већој од 100 милиграма по килограму у готовом производу.

Као у случају ознаке „посно“, тако и коришћење ознака „без глутена“ или „врло мало глутена“ спада у део пружања добровољних информација.

Правилником су за свако одступање од правила приликом коришћења тих ознака предвиђене казне према произвођачу, односно одговорном субјекту у пословању храном који ту храну ставља у промет.

Новина у допунама Правилника, који је објављен у „Службеном гласнику“ 25. септембра, односи се и на даље усклађивање са законодавством ЕУ, односно са Уредбом Европске уније 2018/775.

Та уредба предвиђа да се наводи и земља порекла главног састојака хране или барем навођење да се земља порекла главног састојака разликује од земље порекла хране.

У Министарству кажу да ће на основу ових правила потрошачи имати више информација приликом куповине хране.

ТопПрес/ Извор: Танјуг