Светско нафтно тржиште у 2018. години потресале су нагле осцилације цена. Драстично су расле од краја августа до почетка новембра. Од тада су, до данас, пале за чак 40 посто. То се одразило и на тржиште у Србији – од јесени је литар бензина јефтинији за 13, а дизела за 11 динара. Аналитичари кажу да је цене нафте за 2019. још теже предвидети него за прошлу годину.

Снижење цена горива увећало је промет на пумпама у Србији. У нафтним компанијама очекују редовно усаглашавање акциза на деривате са растом потрошачких цена и прате кретања на глобалном тржишту.

„Све то заједно када се узме, тешко је предвидети шта ће се дешавати у наредном периоду“, напомиње Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

У сваком случају, како додаје, сигурно неће бити неке веће флуктуације цена у односу на оне које се дешавају сада.

„Нафтним компанијама иде на руку да цене горива буду што ниже јер то повећава потрошњу горива, а од потрошње горива се остварује добит“, објашњава Мићовић.

И док Америка повећава испоруке, дотле земље ОПЕК-а, посебно Саудијска Арабија и Русија са другим извозницима, договором о смањењу производње покушавају да уравнотеже понуду и тржњу. Може ли то опоравити и цене?

Министар финансија Саудијске Арабије Мухамед Ел Џадан наводи да се цене горива редовно анализирају и да их Министарство енергетике саопштва по врло јасној једначини.

Не постоји намера да цене енергената порасту у 2019. години, истакао је Ел Џадан.

„Цене још теже предвидети него прошле године“

Ипак, аналитичари подсећају да су све прошлогодишње прогнозе о кретању цена нафте пале у воду. За 2019, кажу, још их је теже предвидети.

„Џеј Пи Морган“ је после само неколико месеци смањио своју пројекцију са 83 на чак 73 долара, подсећа Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

„Значи, јако велике осцилације у пројекцијама. И када питате трејдере на берзама шта очекују, они ће вам дати толико велики спектар, буквално као да су вам рекли да не знају шта ће бити. Значи, јако велика неизвесност“, додаје Радосављевић.

Напетост додатно подиже излазак Катара из ОПЕК-а, америчко-кинески односи и светска економска кретања.

ТопПрес/ Извор: РТС