У зависности од тежине случаја, опоравак од корона вируса може трајати недељама, месецима, или чак дуже од годину дана, наводи BBC.

Оболели са благим симптомима опораве се код куће обично за недељу дана, али и у неким од таквих случајева опоравак може трајати дуже.

Док пацијент има повишену телесну температуру, инфекција је и даље присутна у организму, али евентуални непрестани кашаљ током наредних пар недеља није разлог за бригу, истиче BBC.

Чак и по престанку инфекције, неки људи ће се осећати веома уморно, услед чега и најобичније радње попут облачења или кувања чаја трају дуже и представљају велики напор.

Такви реконвалесценти морају много да се одмарају, здраво хране и пију велике количине воде.

Код оних са озбиљним симптомима, који су боравили у болници и примали оксигенску терапију, појавиће се умор и губитак даха по отпуштању кући, због тога што организам мора да се опорави од упале и оштећења изазваних вирусом.

Физички опоравак обично траје од две до осам недеља, али је значајан и аспект психичког здравља, јер је боравак у болници узнемирујући за многе, нарочито без посета.

Њима ће за повратак нормалном животу бити потребна помоћ и интеракција са другима, а од помоћи може бити и ако њихови ближњи учествују у њиховим хобијима или само разговарају са њима, као и савети стручњака за ментално здравље.

Оболели са тешким симптомима лече се на интензивној нези и прикључени су на респиратор, а опоравак траје од годину до годину и по дана.

Осим замора, потешкоћа са дисањем и психичких проблема, током периода опоравка постоји и физичка слабост услед дуготрајног немоћног лежања у кревету, и потребно је време за поновну изградњу мишићне масе.

Некима од таквих пацијената потребна је физикална терапија, и важно је да раде препоручене физичке вежбе, али и да добију охрабрење од своје околине.

Много пацијената са интензивне неге после болничког лечења пати од делиријума, психичког стања које карактеришу збуњеност и тешкоће са одржавањем пажње.

Неки ће доживљавати кратке моменте присећања на трауматично искуство које им је донело обољевање од COVID-19, а код најозбиљнијих случајева може се појавити синдром посттрауматског стреса.

За повратак нормалном функционисању може бити потребно од шест недеља до три месеца, а можда и дуже.

Подршка ближњих игра веома важну улогу, као и помоћ лекара опште праксе и стручњака за ментално здравље.

Ако оставимо дуван, пијемо мање количине алкохола, здраво се хранимо, вежбамо и одржавамо здраву телесну тежину, највероватније ћемо се брже опоравити од корона вируса, саветује BBC.

ТопПрес/ Извор: Танјуг