foto shutterstockfoto shutterstock

Ко жели да се разведе у Србији мора на то да чека и по неколико месеци, али и да припреми велику своту новца за адвокатске трошкове и судске таксе, што у најбољем случају износи око 35.000 динара.

Сваки четврти брак у Србији заврши се се разводом, годишње се склопи око 36.000 бракова, а разведе око 9.000. Србија је по односу броја венчања и развода (25 одсто) у доњем европском дому, далеко од просека Европске уније (44 одсто), а поготово од „шампиона по разводима” – Португалије, где је однос склопљених и разведених бракова чак 71 одсто бракова. Доста компликована и скупа процедура, али и очуван патријархални морал неки су од разлога зашто је стопа развода у Србији ипак међу нижим у Европи. Многи парови због тога никад се званично не разведу, већ живе растављено, иако су формално у браку.

Адвокат Драган Милић каже за „Блиц” да се тако у Београду на развод чека по неколико месеци ако међу супружницима нема договора.

– Колико ће трајати бракоразводна парница, зависи од тога да ли је у питању споразумни развод или међу супружницима нема договора. Уколико брачни пар има заједничку децу, обавезно је и мишљење центра за социјални рад, а то може да потраје и до шест месеци. Тај временски оквир се односи на споразумни развод. Међутим, уколико нема сагласности, воља и поступак се води по тужбеном захтеву једне стране, изводи се више доказа, одлучује се о старатељству, висини алиментације, а то може да потраје и дуже од шест месеци – објашњава адвокат Милић.

Цена адвокатских услуга по тарифи је 16.500 за тужбу и сваки образложени поднесак, излазак на рочиште је 18.000, уколико је одложено 9.750, а жалба 33.000 динара.

Судска такса за подношење споразумног развода износи 1.950 динара и она се дели на два дела, те је супружници плаћају попола. У случају да постоји заједничка имовина, цена овере потписа на споразуму одређена је према званичној тарифи нотара, која се процењује у односу на вредносте имовине. Судска такса за подношење тужбе за развод брака износи 2.660 динара.

Београђанка М. М. каже да се развод одужио на шест месеци јер са супругом не може да се договори о подели имовине.

– Тужила сам супруга за развод јер сам преварена више пута, што он негира. Имамо двоје деце, и он и ја тражимо старатељство, како ће се завршити, нико не зна. У браку смо стекли стан, па сад пребројавамо сваку чашу, сваку кашику, па чак и плочице у купатилу и кухињи. Ни то није проблем, проблем настаје када стан нити жели да уступи, нити да га продамо па поделимо новац, и ко зна колико ће ово још да траје – објашњава Јелена.

На развод се чека и у Нишу, нешто краће него у Београду, пошто се партнери споразумно могу развести једним рочиштем, али у просеку се све заврши за три до четири месеца.

– Разводи се могу завршити и код нотара, и веома је битно да је у питању споразумни развод. Све зависи и од тога да ли се дели само имовина или и старатељство над децом, што продужава процес испитивања код центра за социјални рад и осталих институција да би се дете поверило родитељу – каже Александра Марковић, адвокатска сарадница.

Слично је и у Новом Саду, где се развод може завршити за месец дана. Међутим, ако се дели имовина и одређује старатељство над децом, онда се бракоразводне парнице одуже и до осам месеци.

Развод после деценије

Просечан разведени брак у Србији траје између 10 и 15 година. Према речима психолога, разлози за раставу су углавном презасићење, несугласице, новчани проблеми и емоционално удаљавање партнера. Бракови који трају краће, рецимо до пет година, обично се завршавају разводом уколико пар у том периоду није могао да добије дете.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Ивана Анђелковић