foto profimedia-alamyfoto profimedia-alamy

Симптоми грипа ове сезоне израженији су него обично, дуже трају, а људи се осећају веома слабо и немоћно. Реч је о комбинованим, односно миксованим вирусима, који су озбиљнији него претходних година, а на удару су највише мала деца и старији.

Након десетак дана од прележаног вируса, код многих сув кашаљ не престаје, а висока температура или главобоља могу поново да се врате. Лекари објашњавају да је често разлог за то што се на вирус надовезала и бакатерија, попут стафилококе или стрептококе, због чега све треба озбиљније схватити, а болест прележати.

– Тренутно је актуелна комбинација више вируса, од којих предњачи рео вирус у комбинацији са адено вирусом и грипом. Може се десити и да респираторна инфекција прерасте у бактеријску, и тада симптоми болести, умор и исцрпљеност могу да трају и до месец дана. Честе су и компликације које изазивају упалу уха или чак упалу плућа – објашњава епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.

Јак вирус обара имунитет, па га бактерија докрајчи

Статистика говори да одрасле особе од три до пет пута годишње закаче неку инфекцију дисајних путева, док малишани који иду у вртић чак десет пута годишње донесу прехладу у кућу.

Доктор објашњава да када добијемо грип, наш имунитет се бори да га савлада и избаци из организма. Уколико се ради о јаком вирусу, као што је ове године, у неким случајевима сам организам не може да се избори са њим и на тај начин слаби имунитет. Тада се и стварају услови за развој бактеријске инфекције, које читаво стање код оболелог човека додатно компликује. Код деце и одраслих најчешће компликације могу бити бронхирис, упала плућа, али и упала ушију.

– Код деце све брже пролази, а код одраслих дуже траје и симптоми су израженији. Компликације се најчешће јављају десетак дана после грипа, и оболели их углавном и не препознају, али се испостави да је грип отворио пут слабљењем организма и да се онда само надовезала бактеријска инфекција. Те компликације најчешће нису безопасне и захтевају лечење антибиотицима – истиче проф. др Тиодоровић.

Када код лекара

Лекари кажу да не треба одмах одлазити лекару чим се појави висока температура. Треба сачекати два до три дана, па уколико је температура и даље висока, тек тада треба отићу на преглед, јер постоји могућност да је дошло до компликације.

Који је разлог зашто смо ове године толико осетљиви на вирус грипа Б, који иначе нема епидемијски карактер?

– Деца највише обољевају зато што се до сада нису сусретали са овим вирусом грипа, па им је имунитет мање отпоран. Код одраслих, а поготову код оних старијих од 65 године није случај. Они су се већ сусретали са овим типом вирус, па имају одређени имунитет. То је један од разлога зашто немемо велики број оболелих у тим старосним групама. Ипак, мислим да многи заборављају труднице, које морају највише да виде рачуна. Оне особе са којима труднице проводе време, морају да носе заштитне маске, да би их заштитили – објашњава епидемиолог, проф др Бранислав Тиодоровић.

Када не треба обарати повишену температуру

Грип обично траје до пет дана, с тим да може да траје дуже уколико се нешто искомпликује. Код деце, која још немају имунитет, то може да траје и до седам дана.

– Незгодна је та температура до 37,5 Целзијуса, која може да траје данима и што је за човека, а посебно за децу, веома исцрпљујуће. Оно што је веома битно јесте да лекове за спуштање температуре, антипиретике, не треба давати уколико неко има температуру до 38 степени Целзијуса. Они се дају тек када температура порасте. А зашто је то битно? Наш организам реагује на ту температуру и на тај начин се ствара имунитет од вируса. Скидањем температуре која није прешла 38 степени, прекидамо тај процес и следећи пут ћемо оболелти од истог тог вируса – објашњава др Тиодоровић.

Антибитиоци само по препоруци лекара

Што се тиче антибиотика, који наш народ воли да користи и када су вируси у питању, нису препоручљиви јер једноставно не делују на њих. Уколико се грип искомпликује, па прерасте у бронхитис или упалу плућа, у тим ситуацијама је оправдано користити их, али уз сагласност лекара.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Блиц