Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је, поводом најава да ће Србија добити најновије лекове против ковида-19, да је последњих недеља наша и светска јавност заокупљена новим антивирусним лековима који се примењују у облику таблета „молнупиравир“ и „паксловид“.

„Уопштена индикација за примену лека „молнупиравир“ је да се даје орално у облику таблета код нехоспитализованих пацијената старијих од 18 година са благом или средње тешком формом ковида, потврђеним PCR тестом у првих пет дана од почетка симптома који имају повећан ризик за развој тешке форме ковида или хоспитализације као, на пример, код пацијената са дијабетесом, тешким кардиоваскуларним обољењима, гојазних пацијената, оних са канцером“, рекла је др Шкодрић за Политику.

Она је додала да пацијент мора имати бар један фактор ризика.

Лек паксловид се такође примењује орално код нехоспитализованих пацијената од 18 година у раној фази болести који имају придружени фактор ризика за настанак теже форме ковида, додала је Шкодрић.

На питање да ли ће се увести неке нове мере пред празнике, будући да је члан Кризног штаба, она је рекла да су у овом тренутку у складу са епидемиолошком ситуацијом мере адекватне и није потребно доносити неке нове и оштрије мере.

„Епидемиолошка ситуација се прати и не може се предвидети каква ће она бити када се појави омикрон сој у Србији. То свакако захтева додатан опрез, а у складу са епидемиолошком ситуацијом разматраће се додатне мере уколико буду потребне“, казала је Шкодрић.

Одговарајући на питање да ли постоји несташица реагенаса за анализе у ковид лабораторијама, будући да су у неким градовима директори домова здравља упозорили на тај проблем, она каже да не постоји несташица реагенаса, нити санитетског и потрошног материјала.

„Од стране РФЗО су омогућени сви услови за рад било које лабораторије у Србији укључујући и ковид лабораторије. РФЗО прати потрошњу реагенаса свих здравствених установа,посебно у условима актуелне епидемиолошке ситуације када је повећана потрошња и обезбеђена су додатна финансијска средства како се не би угрозило пружање здравствене заштите осигураним лицима“, навела је Шкодрић.

„Да будем крајње јасна, средства се не одобравају тако што директор здравствене установе упути позив РФЗО-у већ постоји законска процедура од подношења захтева за одобрење финансијских средстава, преко контроле захтева до усвајања од стране Управног одбора РФЗО“, додала је она.

Шкодрић каже да ово све захтева одређен временски период, а РФЗО је ову процедуру максимално прилагодио овим ванредним околностима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Политика