Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да Србија не може да се пореди са земљама које имају високу стопу вакцинације и истиче да ће због тога агонија око пандемије код нас дуже трајати.

Према његовим речима, број умрлих у Србији последица је управо тога што обухват вакцинације није велики, али наглашава да нам природни процес иде у прилог и да ће бројеви инфицираних и преминулих наставити да се смањују.

Кон наводи да је продужени сретењски распуст у Београду 25 пута смањио регистрацију оболевања деце у основним и средњим школама.

„Не може се рећи да распуст није дао резултат. Колико је то утицало на природни процес, то ћемо гледати. Репродуктивна стопа се смањила са 0,8 на 0,6. То значи да се у наредном периоду очекује пад регистровања оболевања, али ћемо са почетком школе видети да ли ће тај пад бити као што је био до сада или ће се успорити и заравнити“, рекао је Кон за РТС.

Каже да су школе доказале да су прилично безбедно место и да се заражавање деце не дешава у школама колико ван њих, у различитим ваннаставним активностима и кроз породице.

„Тренутно имамо ситуацију да је свега 0,5 одсто свих ученика заражено. То није неки ограничавајући фактор. Укупно гледано, деца школског узраста чине око четири одсто позитивних од свих тестираних“, наводи Кон.

Истиче да је ситуација врло добра и да се то не може занемарити, због чега је и одлучено да се настава одвија непосредно.

Доктор Кон каже да подаци указују да се интезитет активности вируса смањује, али што се тиче броја преминулих, уочава се да спорије иде опадање.

„То је логично јер доста се продужило лечење. Људи су на почетку, када није било могућности лечења у потпуности, за краће време умирали када су имали тешку форму, сада борба за живот дуже траје. И то смањење ћемо видети у наредном периоду“, наглашава Кон.

Каже да омикрон није искључиво блага болест и да за старије, невакцинисане и оне који имају придружене болести може да буде смртоносан.

Кон додаје да још увек има и делта соја, иако је омикрон тренутно доминантан у Србији.

Наглашава да је и даље најважнија ствар оно што је, како каже, изгледа постала табу тема – вакцинација.

„Ми не можемо уопште да се упоредујемо са земљама које су се приближиле 90 одсто обухвата. Ми смо негде на 59 одсто вакцинисаних међу старијима од 18 година“, наводи Кон.

Каже да се вирус мењао и постајао све заразнији и да студије показују да заштита од природног имунитета није иста као код вакцине.

„Заштита од вакцине је боља. Највећа заштита је код оних који су добили такозвани хибридни имунитет – оних који су и вакцинисани и прележали су ковид. Они имају дуготрајну и врло солидну заштиту“, наводи Кон.

Истиче да је у Србији вакцинисано мање од пет одсто деце старости од 12 до 18 година, због чега, напомиње, такође не можемо да се поредимо са земљама у којима је тај проценат око 60.

Доктор Кон каже да ковид пропуснице немају значај као што су имале, јер омикрон заобилази имунитет и заражава и вакцинисане, али истиче да је то ипак сасвим солидна мера јер спречава велике гужве у затвореном простору, бар после 20 часова.

„Ова агонија ће код нас због тога дуже трајати. Последице ће нас хватати, не само сада, вец у дужем периоду. Број умрлих је последица тога што нисмо имали обухват вакцинације како треба, иначе бисмо били као Израел. Било би масовног заражавања, било би хоспитализованих, али не би било толико умирања“, закључио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг