Кон: Далеко смо од тога да најавимо крај епидемије

Кон: Далеко смо од тога да најавимо крај епидемије

Епидемиолог Предраг Кон навео је данас да смо далеко од тога да можемо да се опустимо и најавимо крај епидемије, као и да је страшно самостално укидање мера.

„Налазимо се у завршници, а најгоре је у самој завршници нечега да се догоди нека тешка форма болести, зато треба апеловати на људе да поштују мере“, поручио је Кон за РТС.

Вакцинисаност је како каже недовољна и Србија не може да се пореди са земљама које имају више од 80 одсто вакцинисаних, па могу да размишљају о потпуном укидању мера.

Према његовим рецима, оно што се може претпоставити ако се пад позитивних настави да ће у другој половини марта број оболелих бити троцифрен.

Оптимистички је оно што се може наслутити ако не дође до изненађења и појаве нових варијанти, навео је Кон.

Са омикроном смо како додаје, у овом таласу, видели блажу клиничку слику, али су старији попунили болнице и смртност се задржала на високом нивоу.

Кон каже да су мере снази, али да стално треба опомињати, а циљ мера је да се смањи пренос и убрза пад.

„Мере се код нас укидају самостално, то је страшно, али је реалност, то тражи велике анализе“, рекао је Кон и нагласио да не можемо да се осећамо мирно као они који суд досегли 80 одсто обухвата вакцинацијом.

Кон наводи да је већ јасно ко треба да прими четврту дозу.

Најлогичније је да се даје старијима, али како ћемо покренути, то је вечито питање, истиче Кон.

„Антивакцинални амбијент треба да се потисне, јер ћемо се борити са овим дуги низ година“, напомиње Кон.

Крајем ове недеље биће две године од како је саопштено да је и у Србији потврђен први случај коронавируса. Од тог 6. марта 2020. године позитиван налаз теста имало је 1.908.272 грађана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС

KOMENTARI