Ђаци у школама од 1. септембра могу да носе било које маске – хируршке, епидемиолошке, платнене, каже епидемиолог Предраг Кон.

Он је демантовао информацију, коју су пренели поједини медији, да маске морају бити трослојне.

„Морам оштро да демантујем те написе. Никада нисам рекао да једнослојне маске не могу да се користе. Ништа се није променило од 11. августа када смо јасно рекли да деца и наставници у школи могу да користе било које маске – хируршке, епидемиолошке, платнене маске“, рекао је Кон.

Истиче да је поменуо у једној ТВ емисији да је боље користити вишеслојне платнене маске, које имају два платнена слоја и између шифон, и да таква маска може да замени хируршке маске.

„Маске више служе за онога ко долази у школу а да не зна да је заразан и да може да зарази друге. Он, као и сви остали, мора да носи маске. Та маска коју заражени носи штити осталу децу. Остали такође носе маске“, навео је он.

Кон је за ТВ Хепи рекао да сви морамо да схватимо да ће вирус ући у школе, али да се мерама превенције може спречити његово преношење и ширење унутар школе.

Децу, наставља, треба научити да морају да носе маску. Они је могу скинути док седе у школској клупи, јер ће бити на дистанци са другом децом.

Маску ће поново морати да ставе када одлази до тоалета, на великом одмору. Мораће да их носе и у школском дворишту ако су збијени једни уз друге.

„Ако скидају маске мора да се држи дистанца, а то је тешко обезбедити“, закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг