Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, изјавио је данас да је задовољан одзивом грађана на вакцинацију и нагласио да је битно да се носе маске док се чека у реду за вакцинацију, и додао да би до попуштања мера могло да дође тек око Сретења (15. фебруар).

Кон је за РТС рекао да вакцинацијом до милион људи Србија штити животе, а касније, када буде већа вакцинација, „почеће поступно да истерује ковид са ових простора“.

„Данас је дошло до скока у броју заражених. Јесте да је један дан, али ако се понавља неколико пута, могло би се рећи и да је благи пораст. Вирус се не да, не спушта се. Имамо информацију о томе да је присутан и нови сој, који има нешто већи потенцијал. Школе су нам почеле, то није показатељ, али је чињеница и да се подаци добијају и касније. Види се сада зашто смо говорили да не треба попуштати мере. Оне не могу да се пореде са далеко рестриктивнијим мерама у ЕУ“, изјавио је Кон.

Ни у ком случају, додаје, није реално попуштање мера.

„У овој ситуацији не би смело. Није свеједно да ли је радно време два сата дуже. Засад, бар до фебруара, надам се да се ништа неће мењати. После тога, мислим до Сретења, не би требало ништа да се мења“, поручио је Кон и додао да ће носити маску док се не постигне колективни имунитет.

Он је оценио да вакцинацијом „правимо велики зид и баријеру“.

„Крајње добро радимо, заиста смо на високом месту у Европи по вакцинисаности у односу на број становника. Нема сумње да смо на правом путу. У овом стању треба опоменути све да је вирус и даље у циркулацији. Ношење маски и приликом чекања за вакцинацију је битно јер и ту може доћи до заражавања. Учињено је све да се то спречи“, навео је Кон.

Према његовим речима, и за другу дозу су спремне вакцине.

„Важно је да се тај процес настави и било би веома значајно да немамо застој у том снабдевању и да одржимо овај тренд који имамо, да се повећава заинтересованост за заштиту“, напоменуо је Кон и додао да је задовољан одзивом грађана на вакцинацију.

„Ако се овако одржи. доћи ћемо до те баријере. Вакцинацијом до милион људи штитимо животе, а касније, кад почнемо и више да се вакцинишемо, онда ћемо поступно почети да истерујемо вирус са ових простора. Свестан сам потпуно колико је то озбиљна изјава. Тај број, ако достигнемо ту вакцинисаност, онда вирус нема где да се задржава. Појављиваће се свакако, али неће имати снагу да развије епидемију“, истакао је Кон.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС