Кон: Једини излаз нам је масовна вакцинација

Кон: Једини излаз нам је масовна вакцинација

Члан кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да рестриктивне мере против корона вируса дају резултате у Србији, али да је једини излаз – масовна вакцинација.

„Сигурно да мере дају резултате, покушавамо да нађемо баланс који тешко разумеју чак и неки лекари. Мора се сачувати и посао, с друге стране, ту је вакцинација. Брзина вакцинације директно утиче на вакцинацију“, рекао је Кон на ТВ К1.

Он је открио статистику о броју вакинисаних у главном граду и похвалио још неке градове.

„Београд је достигао 42 одсто људи који су примили бар једну дозу, а око 30 одсто су примили већ две дозе. Та ситуација не може да се пореди где је обухват једва двоцифрен. Види се пад у Нишу и Новом Саду. У таквим околностима, оно што се може очекивати јесте да тамо где је већи обухват да дође до бржег пада вируса, а то не може да се занемари“, додао је Кон.

Нагласио је да, међутим, грађанима недостаје дисциплина.

„Морамо да схватимо да смо екстремно недисциплиновани. Прешао сам у суботу 50 километара Београдом. Уочио сам да се апсолутно ни на једном месту не поштују мере – 100 одсто се не поштују мере у кафићима, баштама. Обавезно је ношење маски у баштама, осим у ситуацијама када се пије пиће и конзумира храна. Не интересује ме да ли неко мисли да ли то треба да се санкционише, али не може да се очекује да касније нема последица“, упозорава Кон.

Грађани Србије чекају наредну одлуку Кризног штаба.

„Сад се од Кризног штаба очекује отварање. Да ли очекујете да ће бити ишта другачије у затвореном него у отвореном? Сви се понашају у кафићу као да су у заштићеном, као у бункеру, што је потпуно наопако. Једини нам је излаз масовна вакцинација. Не нападам никога, само констатујем. Не мислим да треба затезати или попуштати мере, не треба дирати ништа. У ризику смо и греота је да нам се поново вирус покрене након ускршњих празника. Не очекујем да ће доћи до тога, али празници могу мало да успоре пад“, предвиђа познати епидемиолог.

Он је упоредио ситуацију са Израелом, где су грађани почели нормално да живе.

„Израел је тек пре десетак дана скинуо маске на отвореном. У Израелу нисте могли да излазите из маске, све време су ношене маске, на отвореном нисте могли да нађете човека без маске. Садашња вакцинисаност им се приближава на 90 одсто, а две дозе је примило 54 одсто грађана. Они сада долазе у ситуацију да немају ниједног умрлог, да им је број нових случајева испод 100, дакле, улазе у ситуацију када безбедно очекују наредни период“, указује Кон.

Ново упозорење је дошло од Кона – наилази завршетак школе, матуре, а додаје и да предстоји период свадби.

„Ми се понашамо као да се апсолутно ништа не дешава. Мислите да ћемо на стадиону другачије да се понашамо? Музичари нису проблем, епидемиолошки, јер су на пет метара од стола или имају плексиглас испред себе. Једна је могућност да се тестирају они који долазе на весеље, или да буду вакцинисани, а они који нису, морају да користе маске“, рекао је Кон.

Кон се вратио на причу о казнама.

„Да ли је важна само казна, а не заражавање? Мене казне не интересују. Казна је за некога мотивација, неко носи маску само да не би био кажњен. Сви очекују од Кризног штаба да чаробним штабићем доноси мере које ће да реше ситуацију. Нећу да генерализујем, није баш на сваком месту да се не поштују мере. Да је казна 800 евра као у Словенији, другачије би било. У Великој Британији је 10.000 фунти, али није поента у казнама. Да је успешно спроведено ово са баштама, мирно би могли да дочекамо свадбе и крај школске године“, рекао је Кон.

Он каже да све може да се отвори само под условом да се поштују мере.

„Постоји огроман притисак да се све отвори. Када нам опада број оболелих, не смемо да дозволимо да се бројке опет подигну. У Београду је просек код вакцинисаних 59 година, а градом највише циркулишу између особе између 20 и 50 година. Ситуација зависи од циркулације вируса“, рекао је Кон.

Он очекује бољу ситуацију за 15 дана.

„Можда ће мало пореметити ускршњи празници, али не очекујем неко велико погоршање. Овде неко покушава да покаже да мере ничему не служе, не могу да објашњавам то. Овде је теже приказати доказе за мере, јер кад смо их увели, кренуло је да се виде резултати. Све зависи којим очима се гледа. Тврдим да и у свету долази до спуштања активности вируса где се уводе мере“, истиче Кон и додаје да статистика каже да у свету, па и код нас, постоји око два одсто тврдих антивакцинаша, док је 30 одсто неодлучно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI