Кон: Казне и ако се не носе маске у баштама кафића

Кон: Казне и ако се не носе маске у баштама кафића

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да заштитне маске треба носити и у баштама кафића, док се не конзумира пиће.

Он је на Б92 рекао да је честа појава да се препоруке схватају као необавезне.

О томе мора да се прича, али мора да буде јасно људима. Ми смо још једну ствар научили, када кажемо да је нешто препоручено као да им је речено да не треба да се користи, ово је обавеза. Нека се нико не изненади ако му у башти приђе комунални милицајац и казни“, навео је Кон.

Додао је и да је Србија на правом путу и да без дилеме „полако излази из ове ситуације“, као и да земља тренутно добро стоји због имунизације.

Поводом отварања тржних центара, Кон је навео да медицински део Кризног штаба није био за то да се они отворе одмах сутра.

Кон је навео да је у Србији забележен само један слуцај тромбозе од почетка вакцинације.

Каже и да је упоредивање тог броја са бројем људи који свакодневно умире од последица заразе корона вирусом – бесмислено.

„То је потпуно бесмислено упоређивати. Ви када бирате вакцину бирате заштиту, а ако не бирате вакцину бирате заразу“, рекао је епидемиолог.
Кон је објаснио и да је немогуће да вакцина која се базира на мртвом корона вирусу зарази особу која ју је примила.
„То је прича као да ли неко може да оживи мртвог човека“, навео је Кон.
Лекари препоручују вакцинацију трудница, али како је рекао Кон, држава не може да стане иза тога, јер нема још довољно података.
Истакао је да ће се те препоруке појавити врло брзо, јер је потребно да се један део вакцинише и да се на основу резултата дефинишу препоруке.
„Овако када неко прими, преузима искључиво одговорност сам, као и лекар“, закључио је цлан Кризног штаба.

 

ТопПрес/ Извор:  Танјуг

KOMENTARI