Са короном ћемо се сусретати још годинама и деценијама, научићемо да живимо с њом и само је питање интензитета у коме ће се вирус појављивати, изјавио је за Танјуг епидемиолог Предраг Кон и додао да се не очекује да ће он бар за пар десетина година бити јак као што је био у претходном периоду.

Према његовим речима, тренутна ситуација је умирујућа и стабилизирајућа и очекује се да и у наредном периоду остане тако.

„Све иде ка бољем а надамо се да лето и туристичка сезона као својеврсни ризик за већи пренос вируса, неће донети нову варијанту или подваријанту соја уз коју би се стање нагло погоршало“, рекао је Кон али није искључио могућност да се и то деси.

Истакао је да је садашње време када вирус није много активан, право време да се вакцинишу и они који нису, јер се тиме, како је рекао, стиче основна примарна заштита до појаве нових вакцина за нове сојеве и подсојеве.

„Вероватно ћемо доћи у фазу када ће одређене категорије становништва вакцину примати једном годишње“, оценио је саговорник Танјуга.

Објашњавајући шта се заправо дешава у Кини, која супротно већини земаља које укидају мере, своје пооштрава, Кон каже да је у овој земљи на снази тзв. нулта толеранција на корону, са строгим мерама карантина за оне који су били у контакту са зараженима, изолацијом за оболеле, чак и карантином за целе велике градове.

„Кина је у мало тежој ситуацији од других земаља, јер се омикрон сој много брже шири, а с друге стране њихова вакцина није толико ефикасна за омикрон. Зато претпостављам да је један од разлога кинеског чврстог става тај да желе да заштите становништво“, рекао је он.

Додао је да питање којом ће брзином мењати састав вакцине и како ће се даље сналазити и изразио сумњу да се у томе може успети, пре свега због тога што се вирус веома брзо мења.

ТопПрес/  Извор: Танјуг