Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се „крива заравњује“, али да је епидемиолошка ситуација и даље ванредна, а повремено и катастрофална зато што су интензивне неге болница препуне, па је одбацио сваку могућност да овог викенда дође до ублажавања мера.

Кон је гостујући на ТВ Пинк рекао да се јасно види да је прошао „епидемијски максимум“, али и упозорио да улазимо у период који ће трајати дуже него што бисмо волели, јер“ крива заражавања“ не опада брзо.

Нагласио је да се у последње време број пацијената на респираторима креће око три стотине дневно, што говори о оптерећености интензивних нега у болницама, чији су капацитети, како је оценио, исцрпљени.

На питање да ли на седници Кризног штаба у петак треба очекивати ублажавање неких мера, попут отварања радњи и фризерских салона за рад током викенда, Кон је одговорио да то њему звучи као списак добрих, али нереалних жеља.

„Изузетно је важно да се релаксирају интензивне неге у болницама и да се довољно ‘спусти крива’ заражавања, а онда бисмо разговарали о ублажавању“, нагласио је Кон.

Онима који се спремају да прославе Светог Николу пожелео је да славу проведу у добром здрављу и препоручио да је обележе тако да не дође до заражавања.

Када је реч о вакцинацији против ковида, која се планира за наредну годину, Кон је рекао да још није видео план имунизације, који је, према његовим информацијама, направио Институт за јавно здравље „Батут“, али да је ту кључно питање одабира приоритета за имунизацију.

„Верујем да су здравствени радници сигурно приоритет, као и они који раде у социјалним установама и домовима за старе, размишља се и о војсци, полицији- али све зависи од количина вакцине које буду пристизале“, закључио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг