Кон: Мере које су уведене су нужне, велики број заражених

Кон: Мере које су уведене су нужне, велики број заражених

Мере које су уведене су нужне, јер је вирус толико у циркулацији да је све више заражених људи који кажу да не знају како су се инфицирали, да су поштовали превентивне мере – носили маску, поштовали дистанцу, водили рачуна о хигијени, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Упитан да ли су мере превовремене и да ли је задовољан, Кон је рекао да о задовољству нема смисла говорити у оваквој ситуацији када је велики број заражених и када је све затворено.

„Пред школски распуст 18. децембра, донета је одлука да не може више од 30 одсто скијалишта да буде попуњено. Та одлука је разматрана и донета на Кризном штабу. Допуштено је да скијаши могу да скијају, али да се обезбеди поштовање мера“, навео је Кон за Тв Пинк.

Истиче да је осим непоштовања мера један од фактора због чега је дошло до наглог пораста број заражених у Србији и то што се вирус мења.

„Један од разлога зашто креће пораст броја заражених, као што смо видели у западној Европи и Великој Британији, је појава британске варијанте вируса, где се вирус до те мере изменио и да је показао друга својства – брже се преноси, изазива озбиљнија обољења“, рекао је он.

Упитан да ли вакцина штити од мутираних сојева и шта се дешава са вакцином АстраЗенека, Кон је навео да је та вакцина доминантна у Великој Британији и да се повлачења серија дешавају и да је то рутинска ствар.

„Позивам Агенцију за лекове да објасне о чему се ради јер је то њихова надлежност. После вакцинације када се открије било шта, у овом случају тромба, одмах се сигнализира и уколико се појави три, четири таква случаја та серија се повлачи“, појаснио је он.

На питање зашто и нижи разреди основне школе прелазе на онлајн наставу и да ли се повећава број оболеле деце, он је навео да су искуства других земаља да када се појавио британски сој зараза се спушта на млађи узраст, али да не изазива тежа оболења код њих.

Предлоге појединаца да вакцинисаним грађанима треба дозволити да могу да одлазе на концерте у позоришта, Кон је рекао да је тај предлог епидемиолошки занимљив, примамљив, али етички неприхватљив.

„То је тема која мора озбиљно да се размотри. То није медицински део“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI