Кон: Мере не би требало попуштати бар до краја јануара

Кон: Мере не би требало попуштати бар до краја јануара

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је данас да ће, упркос нешто бољој епидемиолошкој ситуацији с корона вирусом у претходном периоду, мере које су на снази остати непромењене највероватније до краја јануара.

Кон је за Курир рекао да се у Србији још бележи велики број заражених на дневном нивоу и да се још не може говорити о брзом попуштању мера.

„Још имамо делом неповољну, а делом нестабилну ситуацију, зависно од дела Србије. Београд још има близу 600 новозаражених на дневном нивоу. То је висок број. Дакле, не можемо говорити о неком брзом попуштању“, рекао је Кон.

Он је указао да треба да се, укупно гледано, спусти на двоцифрен број да би уопште могло да се говори о томе.

Кон је додаје да ће продужења радног времена за неке објекте бити, али, вероватно, уз жестоко противљење медицинског дела кризног штаба.

Додао је да то, ипак, не очекује до краја месеца.

„Јако је важно да, ако се спушта активност вируса, не дозволимо поновно подизање. Ми већ имамо врло релаксиране мере. Вероватно ће у кризном штабу бити борба да се неким објектима продужи радно време за неки сат, али о томе ће бити речи у наредном периоду. Мислим да током јануара нема ни говора о томе“, наглашава Кон..

Указао је да на важеће мере нису стављени рокови, а да нема ни теоретске основе да се нешто толико промени у другој половини јануара да би дошло до попуштања мера“.

За сада нема доказа да је у Србију стигао нови сој вируса

Кон је рекао данас да за сада нема ниједног доказа да је нови сој вируса стигао у Србију.

Кон је, на конференцији за штампу, упитан да ли се ради секвенционирање и праћење појаве новог соја, који се појавио прво у великој Британији, истакао да секвенционирања имамо у Србији захваљујући, како је казао, херојском ветеринарском институту у Краљеву.

Подсетио је да је тај институт успео да изолује и смртоносни вирус Х5Н1 и да је успео и да секвенционира геном нашег вируса који циркулише.

Казао је да вирусолози озбиљно прате ситуацију.

„Као епидемиолог склон сам да верујем епидемиолошким подацима. Мало је вероватно да ћемо открити нови сој пре пораста броја новооболелих. Ако крене пораст онда можемо да размишљамо да ли је узрок нови сој“, објаснио је он.
За сада, подвлачи, нема ниједног доказа да је нови сој стигао у Србију.

Ако је издато решење обавезан је карантин до краја

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је лице које је добило меру карантина приликом уласка у Србији у обавези да га спроведе док не истекне одговарајући на питање шта је са грађанима које су дошли из земаља за које је сада укинут обавезан PCR тест пре укидања.

„Сви који су се пријавили су у надзору и извршили су своју обавезу. Карантин је обавезан све док не истекне та мера“, нагласио је он.

Кон је рекао да не зна да ли ће бити додатних решења по том питању, али када да касе се изрекне мера онај ко је контролише сигурно је не може једноставно пресећи.

Истовремено је казао да сматра да то питање сигурно не представља велики проблем.

Пре одабира вакцине, консултујте се са изабраним лекаром 

Без обзира што су грађани одабрали одређену вакцину, до самог чина вакцинације разговараће још једном са лекаром и обавити преглед, уколико је то потребно, како би се за њега одабрала права вакцина, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

На питање да ли је било неопходно дозвољавати грађанима могућност да бирају коју вакцину желе да приме, с обзиром да, на констатацију новинара, можда не утичу на све исто, Кон је указао да и у упитнику за пријаву за вакцинацију постоји питање да ли је особа која се пријављује имала одређене болести.
Додаје да ће се упитници прегледати и на лицу места додатно консултовати са лекаром о вакцини.

„Препоручујем сваком да се пре пријаве консултује са својим изабраним лекаром или лекаром коме верује“, рекао је Кон.
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је одлука државе била да понуди грађанима што је могуће већи избор вакцина, уколико би се, додаје, десило да неке вакцине нестане на тржишту, па да увек постоји алтернатива.

Истакао је да је свака вакцина која је регистрована у Србији у складу са процедуром и законима и апсолутно безбедна.

„Свака вакцина која се региструје у Србији је безбедна и за њу гарантује Агенција за лекове и медицинска средства“, подвукао је Гојковић.

Мени је најбоља она вакцина коју сам примио

Кон је подсетио је данас да је он примио „Фајзерову вакцину“ и да је, како је рекао у шали, њему најбоље оно што он добије, односно да је задовољан оним што има,па да му је, каже, та вакцина тренутно и најбоља.

„То не значи ништа. Да је била руска, ја бих примио руску, да је била кинеска, ја бих примио кинеску“, рекао је Кон одговарајући на питање коју би вакцину примио и која је по њему најбоља.

Он је додао да је потребно да се што пре изађе из целе ове ситуације са пандемијом и да се скину маске, а то ће, каже, моћи да дође у обзир када се буде сигурно знало да је колективни имунитет висок и када се бројке спусте испод двоцифреног броја.

„Ми смо још прилично далеко, међутим, да је неко рекао пре пола године да ћемо имати вакцине у јануару, ја бих тврдио да је немогуће. Неке ствари се дешавају брже и надам се да ћемо још брже изаћи из ове ситуације него што многи мисле. За маске ћемо сачекати“, рекао је Кон.

Постоји систем како се прате нежељене реакције вакцине

Он је изјавио да постоји систем надзора нежељених ефеката вакцинације, који функционише код вакцинације било којим цепивом,

„То је везано за изабраног лекара и за посебан начин пријављивања, како би се утврдило да ли је нежељени догађај – нежељена реакција. Ако јесте, то се посебно региструје и заводи“, рекао је Кон.

Он је појаснио да то раде епидемиолошке службе, односно јединице за имунизацију, које добијају пријаву нежељеног догађаја од здравствене установе примарне здравствене заштите.

„У случају да постоје озбиљне реакције, посебно се региструју. Постоји стручни тим за контраиндикације и тешке реакције, који се формира по окрузима и постоји на националном нивоу стручни тим за крајњу класификацију нежељене реакције“, рекао је Кон.

Поновио је да систем постоји и апеловао да, ако неко има било какву реакцију, треба да се јави надлежном лекару, без обзира где се вакцинисао, јер је праћење везано за изабраног лекара.

Бројке опадају, али је ситуација и даље неповољна

Кон је изјавио да охрабрује што није дошло до повећања броја заражених након новогодишњих и божићних празника и што бројке полако опадају, али су, истиче, оне и даље високе.

Због тога се, каже, епидемиолошка ситуација још увек не може окарактерисати другачије него као неповољна и несигурна.

Кон је на конференцији Кризног штаба упозорио да у сваком тренутку може доћи до пораста броја заражених, уколико се не будемо придржавали епидемиолошких мера које су још увек на снази.

Истиче да су те мере показале да делују, јер је већ данима, каже, број новозаражених у Београду испод 600.

„У сваком случају, то је још увек једна стагнација. Међутим, ситуација у којој имамо вакцину и очекујемо да стигну додатне количине би требало да нас држи да се што пре вакцинишемо“, поручује Кон.

Поновио је упозорење грађанина да се не опуштају са падом бројева и рекао да очекује да ће, уколико будемо поштовали мере, оне наставити да опадају.

„Ситуација је још увек нестабилна, али далеко од тога да је ванредна“, закључио је Кон.

Почетак рада школа довешће до повећања акутних респираторних инфекција

Он је рекао  да није реално очекивати попуштање мера у Србији када имамо нови сој у Европи и почетак рада школа.

Кон је, на конференцији за штампу, подсетио да ће школе почети да раде нормално у оквиру програма какав је био припремљен у децембру.

„Нема видљивог разлога зашто би се оклевало и одлагао почетак“, истакао је он.

Кон је казао да ће, међутим, почетак рада школа довести до повећања акутних респираторних инфекција и да не би требало да никога изненади ако се појави грип.

Што се новог соја вируса тиче, каже, да је тешко веровати ако се шири по Европи да неће доћи и код нас.

„То није немогуће. Ми јесмо у силаску. Имамо вакцину и јесмо у бољој ситуацији у односу на неке европске земље“, додао је он.

Евентуални четврти талас, био би још један врх овог трећег

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да ће се повећање броја заражених, евентуални четврти талас, ако се деси, бити, практично, још један врх овог истог таласа.

„Све зависи колико би се он развио и не очекујемо овако драматично, као што је био трећи талас“, рекао је Кон.

Он је, међутим, указао и да не можемо да кажемо да живимо ван света и да кажемо да је немогуће да нови сој стигне и до Србије, ако се шири по Европи.

Зато истиче да морамо бити приправни и да се никакво опуштање не сме дозволити.

Кон је додао да би медицински део Кризног штаба био и за рестриктивније мере, али да се рационално размишља, да ипак има и резултата.

„Брже би било да су мере рестриктивније, али би било и проблема“, рекао је Кон.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI