Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је медицински део штаба на седници инсистирао да се јавно објави да су они били за увођење рестриктивнијих мера, као и да је он молио да га опозову ако „смета“.

„То што се након седнице Кризног штаба обратила премијерка, а не ја је сасвим логично, јер ја не бих могао да говорим супротно од онога што је мој став и став медицинског дела Кризног штаба. Инсистирали смо зато на томе да се јавно објави да смо ми били за увођење рестриктивнијих мера. Једино око чега смо се сагласили је неопходност вакцинације“, нагласио је Кон гостујући у „Уранку“ на К1 телевизији.

Ковид пропуснице су добра ствар али у овом тренутку нису довољне, каже Кон и додаје да не зна зашто пропуснице нису уведене. „Наш предлог био је скраћење радног времена до 17 сати за све делатности које нису есенцијалне. Тиме бисмо добили мали предах, смањио би се број новооболелих, а то време уз ковид пропуснице требало би искористити за вакцинацију. Тражили смо обавезну вакцинацију за здравствене раднике и запослене у јавним службама. Ја лично сам урадио све, молио сам да ме опозову ако им сметам. Губимо енергију на расправе. Одлагање мера је по мом мишљењу погрешно размишљање“, закључио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је казао и да је проценат вакцинације код младих узраста од 18 до 30 година свега 22 одсто и да то представља проблем јер је имунизација једина мера која нам омогућава излазак из ове ситуације која је ванредна, а неретко и катастрофална.

„Епидемиолошка ситуација је исполитизована до максимума, а опструкције су бројне на свим нивоима. Ми сада имамо природни ток заражавања. Брже нам иде заражавање него вакцинација. Катастрофално је што од тих 7.000 новооболелих дневно око 1 одсто умире“, каже Кон и додаје и да је међу новооболелим сваки трећи вакцинисан и са су то углавном старије особе. Младима су довољне две дозе, а старијим и хроничним болесницима је неопходна трећа, бустер доза. Након бустер дозе оболе само они који су тог дана или претходног били у контакту са вирусом. Кон је истакао да ће он и његове колеге из медицинског дела Кризног штаба бити браниоци јавног здравља до краја.

„Предлагаћемо мере које сматрамо најпродуктивнијим и најбољим и тражићемо да се то јавно саопштава. Није време за масовна славља и масовна окупљања људи који нису вакцинисани. Када је реч о вакцинацији против сезонског грипа, тренутна препорука је да прође 14 дана од бустер дозе до вакцине против грипа, мада се сада тај став променио и гласи да је безбедно примити обе вакцине у исто време. Свакако, потребно је да то буде и званично усвојено и да се почне са применом таквог модела, а то ће бити ускоро“, казао је др Кон у „Уранку“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг