Ако ме питате шта је најрационалније – то су ковид пропуснице под хитно, обавезна вакцинација здравствених радника под хитно, обавезна вакцинација јавних служби које су у контакту са великим бројем људи под хитно и ту нема више преговарања, изјавио је вечерас за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Кон је, у Београдској хроници РТС, рекао да је Кризни штаб пре 17 дана имао састанак и да је изашао са тог састанка убеђен да су се нешто озбиљно договорили.

Прошло је 17 дана, једно време сам говорио да очекујем састанак и схватио сам да састанка нема. Нека опструкција постоји. Тврдим да то није у Кризном штабу, а имам утисак да се његов медицински део користи као монета за поткусуривање, указао је Кон.

Ми из медицинског дела стојимо чврсто као стена да су ковид пропуснице једина мера у области јавног здравља која може да спречи овако нагло погоршање. Од почетка лета говоримо о тим мерама и наглашавамо да је то потребно користити у току лета. Један део тога је коришћен за познате фестивале, а зашто није заживело, заиста не знам одговор, казао Кон.

Ако је противуставно, онда се јасно каже да то не може, па би Кризни штаб предложио рестриктивне мере, а ако не могу ни рестриктивне мере, молим некога да нас опозове, јер ми више немамо шта да предложимо, рекао је он и додао да то „говори лично“.

Мислим да је позиција медицинског дела Кризног штаба дотерана до угла из ког више не може овако да бисмо ми славили, јер није довољан обухват, он мора да се повећа да бисмо помислили да се понашамо овако као што се понашамо, истиче Кон.

Најважније од свега је вакцинација младих, јер смо ту озбиљно заказали. Прича да антивакцинализам постоји свуда у свету пада у воду, јер то није тако. Низ земаља које су биле иза нас сада имају вакцинисаност од 80 одсто. Тамо се вакцинишу и млади, предочио је он.

Кон је упозорио да ће овде умирати људи који неће доћи до здравствене службе, јер се болнице пуне убрзано и достиже ниво ванредне ситуације, а повремено ће долазити до катастрофалне ситуације, када нема где да се сместе, па морају да се возе изван свог места.

Према његовим речима, најдрастичнији излаз из свега овога је затварање свега на десет дана свега.

Спречавање свих контаката 10 дана, то је то, казао је Кон.

Само претходне године је умрло више од 10.000 људи због ковида, са или без дијагнозе. Ми имамо ситуацију да се коцкамо са животом, што је потпуно неприхватљиво са становишта јавног здравља, рекао је он.

Ако се мере не спроводе, мора се кажњавати и то медицински део Кризног штаба говори већ месецима. Јавни пренос различитих догађаја показује непоштовање, игнорисање и бојкот мера и тиме смо били засути цело лето, али више нема приче, закључио је Кон.

ТопПрес/ Извор: ФоНет