Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је јутрос да се очекује да ће број заражених корона вирусом наставити да расте наредних десетак дана и да би могао да достигне више од 2.000 новооболелих дневно, а да ће број преминулих од Ковида-19 постати двоцифрен.

Кон је рекао да ће се следеће седмице и „у делу недеље након ње“ дневно бити више од 2.000 новоинфицираних короном.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да је само у Београду нових 980 случајева и да је то пораст из дана у дан.

“Није било предаха ниједног дана, то је класичан експоненцијални пораст. Тај пораст јасно показује шта це се дешавати барем још ове недеље и делу следеће,“ рекао је Кон.

Навео је да за сада нема драматичног повећања броја преминулих, али да се на основу регистрованих нових случајева дневно, може очекивати да ће тај број врло брзо постати двоцифрен.

Упозорио је да ће пуњење болница, које се очекује, довести до критичне ситуације и додао да се за сада примају само пацијенти са тешком и средње тешком клиничком сликом.

Појаснио је да је од укупног броја заражених на дневном нивоу око 15 одсто са тежом клиничком сликом, а око пет одсто оних који захтевају интензивну негу и респиратор.

“Попуњавање капацитета ће ићи убрзано током недеље, проблем ће да се повећава“, рекао је Кон.

Напоменуо је да је тражио да се званично уведе забрана контаката јер се, како је рекао, мере у виду препорука не поштују довољно.

“Овај проблем решава се стриктним спровођењем мера, али за сада административно-бирократски део у вези са самим мерама, као и надзор над спровођењем кућне изолације, мало касни, и то треба да се поправи“, навео је Кон.

ToпПрес/ Извор: Танјуг