Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да би нова варијанта корона вируса омикрон могла да се појави у нашој земљи око Нове године, када почну да долазе наши људи који не живе у Србији.

„Нови сој коронавируса омикрон је дошао у више од 60 земаља. У нашој земљи још увек нема потврђених случајева, али то не значи да вирус није ту“, казао је Кон гостујући на ТВ Прва.

Како је навео, у Србији је број новозаражених знатно мањи и бројеви падају.

„Ми очекујемо даљи пад. Јуче је забележено мање од 1.000 новозаражених, неће бити тако малих бројева, али можемо очекивати око 1.500 дневно оболелих. Ситуација је далеко од повољне, али оно што је битно да је тренд побољшање, то је добро“, рекао је епидемиолог.

Осврну се на број новооболелих у школама и рекао да је јако битно што се ситуација стабилизовала и да број новозаражених у школама мирује.

Епидемиолог је нагласио да је битно да се схвати да је јако мало времена прошло од појаве новог соја и да је још увек рано да се говори о карактеристикама омикрона.

„Ова варијанта се лако преноси кроз све популације. Може се очекивати код деце. Још увек немамо јасне податке какав је ово сој, али је јасно да је ово блажа варијанта, што је добро“, нагласио је Кон.

Што се тиче вакцинације и њене ефикасности код омикрон соја, Кон је казао да трећа доза вакцине најбоље спречава нову варијанту вируса.

„Спустила се ефективност вакцине. Прве две дозе су најбитније, али трећа доза је потребна и зато још једном апелујем на све за примање треће дозе. У овој ситуацији, док чекамо нови сој, време је да се заштитимо“.

Каже да што се тиче нових мера, Кризни штаб није одступио.

„Тражимо ковид пропуснице 24 сата, показало се да је увођење ковид пропусница добро“.

Епидемиолог и члан Кризног штаба наводи да ово још није крај.

„Људима мора да буде јасно, ово није крај“, додао је он.

Што се тиче прославе Нове године, епидемиолог каже да се „тресе“.

„Тресемо се од забринутости због Нове године, врло сам скептичан. Нова година је огроман изазов. Сви волимо да попијемо, олабавимо пажњу и то је тренутак када вирус креће да се шири“, навео је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг