Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да се може очекивати да после Божића дође до благог пораста броја случајева корона вируса.

„Мислим да је и сам дочек Нове године, то јест, то што га није било у организованом смислу, знатно успорило овај вирус. Ту нема дилеме. Било је мало опуштања током неких лепих дана. Може се очекивати да после Божића дође до неког благог пораста, мада је у Београду већ настао тај благи пораст, види се да бројке опет мало расту“, рекао је Кон за ТВ Хепи.

Према његовим речима, не може се очекивати да ће „кривуља“ драстично да падне, јер није било тоталног затварања, а то је једини начин да тако драстично падне.

„Таква је одлука донета, нисмо имали ограничење кретања. Укупно гледано, са ове дистанце, мислим да је то рационална одлука, иако је то медицински део Кризног штаба предлагао још 13. децембра, за период од 18. до 3. јануара. Неки мисле да то није ни поменуто, а давали су исте предлоге. Јасно је да су ове мере резултат деловања медицинског и економско-политичког дела Кризног штаба“, рекао је Кон.

Кон је, како преноси Телеграф, рекао да је чињеница да је све већи број људи имун на вирус.

„Надам се да ће вакцина почети ‘енергичније’ да пристиже, а да ћемо ми бити врло брзи у њеном коришћењу. Морамо да будемо припремљени за ефективно спровођење имунизације. Чуо сам да ће да се праве недељни планови имунизације, што је врло добро“, рекао је Кон.

Кон: Божићна посланица СПЦ мелем на рану и духовна подршка

Божићна посланица Српске православне цркве (СПЦ) је мелем на ране здравствених радника и духовна подршка друштву у Србији у борби против епидемије, оценио је данас на Фејсбуку члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон.

„Божићна посланица Српске православна цркве је мелем на ране и бол здравствених радника који највише пате због губитка својих колега, колегиница и свих сарадника… Поред тога то је духовна подршка православним верницима и читавом друштву у Србији у борби против епидемије. Да се не заборави“, објавио је Кон.

Неколико сати раније у претходној објави Кон је честитао најрадоснији хришћански празник – Божић.

СПЦ је у посланици позвала вернике да се придржавају мера у борби против короне јер тако поштују светињу живота а здравствене раднике назвала је децом Божјом јер се несебично жртвују лечећи оболеле.

ТопПрес/ Извор: Танјуг